Fejér Megyei Szent György Kórház – hotelépület

Helyszín: Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.

Átadás éve: 1995

Építészek: BORDÁCS László, ERDŐSS Annamária

Belsőépítész: LÁNG Judit

Tájépítész: CSONTOS Péter

 

A kórház fejlesztésének tervezése az 1970-es évek második felében indult, Erdőss Annamária építész vezetésével. Az infra­strukturális beruházások (kazán, műhelyek, raktárak, mosoda, konyha) után, az 1980-as évek első felében, az akkori trendnek megfelelően kezdődött meg az új hotelépület, továbbá a műtő, a diagnosztikai részleg, valamint a rendelő építése. Ez utóbbi kettő elkészült, de a hotelépület csak szerkezetében és homlokzatában valósult meg: forráshiány miatt az építkezés leállt.
1993-ban döntöttek az építkezés folytatásáról. Megren­delői elvárásként merült fel a betegellátás komfortszintjének a kor elvárásaihoz való igazítása, alapvetően két fő területen. Az egyik az ápolási egységek betegszobáiban az ágyszámok csökkentését és bennük közvetlen fürdőhelyiségek kialakítását, a másik az épület mesterséges szellőzéssel (nyáron hűtés, télen fűtés) való ellátását érintette. A megépült szerkezeti ­rendhez igazodva, az eredetileg hatágyas betegszobákból, a folyosó tér­bővületeiből nyílóan négyágyas, illetve 2×2 ágyas betegszobákat alakítottak ki; az előterekből külön WC-k és külön zuhanyzók nyílnak 4–4 ágyhoz tartozóan. Ezek a helyiségek egyedileg tervezett műanyag térelemek.
Az eredetileg lapos tetős, kilencszintes épületre acélszer­kezetű magas tető került a szellőzőgépházak elhelyezésére. A meglévő födémszerkezetek nem tették lehetővé a nagyméretű szellőzővezetékek átvezetését, így az épület két véghomlokzatán, a szabadban, acél tartószerkezeten vezették le a légcsatornát, amely ezáltal meghatározó építészeti elemmé is vált a fémlemez fedésű magas tetővel együtt. Az épület eredeti és az áttervezés előtt nagyrészt már megvalósult homlokzata nem sokban változott, fő elemei az előregyártott téglaburkolatú panelek. A monotonitást az épület alumíniumszerkezetű középrizalitja, valamint a főbejáratnál és az első emeleten elhelyezett alumíniumszerkezetű elemek oldják fel.

 

Megosztás