Fejér County Szent György Hospital – Hotel Building

Location: Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.

Date of completion: 1995

Senior architects: BORDÁCS László, ERDŐSS Annamária

Interior designer: LÁNG Judit

Landscape designer: CSONTOS Péter

 

Design work on the development of the hospital began in the late 1970s, headed by architect Annamária Erdőss. After the infrastructural developments (boiler, workshops, warehouses, laundry, kitchen), the construction of a new hotel building, as well as an operating unit, a diagnostics department and a clinic began in the early 1980s according to the trend at that time. The latter two were completed, but only the structural framework and the front elevation of the hotel building was finished: construction was stopped due to a lack of funds. The continuation of the construction was decided in 1993. The client wanted to adjust the comfort level of medical care to the requirements of the time, which had an impact on two major areas. One of them was the reduction of the number of beds in the wards and providing connecting bathrooms for every ward. The other one was the air-conditioning of the building (cooling in summer and heating in winter). Adjusted to the existing structure of the building, the original six-bed wards were converted to four-bed, as well as 2×2-bed wards opening from wider parts of the corridor, each 4-bed unit has separate toilets and shower rooms opening from vestibules. These premises are individually designed plastic units. The originally flat-roofed, nine-storey building was topped with a gable roof of steel structure in order to accommodate the ventilation control units. The slabs of the original building structure could not be opened for the large ventilation pipes, therefore, they were placed in air-ducts of steel structure running down on the two end walls of the building, on the outside. They became major architectural features together with the metal-panelled gable roof. The original front elevation of the building, already mostly completed, was not changed too much, its major components were the prefabricated brick cladding panels. The monotony was broken by the aluminium structured central projection of the building, as well as the aluminium structured components at the main entrance and on the first floor.
1993-ban döntöttek az építkezés folytatásáról. Megren­delői elvárásként merült fel a betegellátás komfortszintjének a kor elvárásaihoz való igazítása, alapvetően két fő területen. Az egyik az ápolási egységek betegszobáiban az ágyszámok csökkentését és bennük közvetlen fürdőhelyiségek kialakítását, a másik az épület mesterséges szellőzéssel (nyáron hűtés, télen fűtés) való ellátását érintette. A megépült szerkezeti ­rendhez igazodva, az eredetileg hatágyas betegszobákból, a folyosó tér­bővületeiből nyílóan négyágyas, illetve 2×2 ágyas betegszobákat alakítottak ki; az előterekből külön WC-k és külön zuhanyzók nyílnak 4–4 ágyhoz tartozóan. Ezek a helyiségek egyedileg tervezett műanyag térelemek.
Az eredetileg lapos tetős, kilencszintes épületre acélszer­kezetű magas tető került a szellőzőgépházak elhelyezésére. A meglévő födémszerkezetek nem tették lehetővé a nagyméretű szellőzővezetékek átvezetését, így az épület két véghomlokzatán, a szabadban, acél tartószerkezeten vezették le a légcsatornát, amely ezáltal meghatározó építészeti elemmé is vált a fémlemez fedésű magas tetővel együtt. Az épület eredeti és az áttervezés előtt nagyrészt már megvalósult homlokzata nem sokban változott, fő elemei az előregyártott téglaburkolatú panelek. A monotonitást az épület alumíniumszerkezetű középrizalitja, valamint a főbejáratnál és az első emeleten elhelyezett alumíniumszerkezetű elemek oldják fel.

 

share