Komárom-Esztergom County Government Szent Borbála Hospital

Location: Tatabánya, Dózsa György utca 77.

 

Phase 1 – Obstetrics and Gynecology Pavilion

Built: 1998

Architect: PÁLYI Gábor

Associate architects: HAVRÁN Judit, KOVÁCS Sarolta

Interior designer: LÁNG Judit

 

Phase 2 – Hospital Central Block Reconstruction and Extension

Built: 2015

Senior architects: PÁLYI Gábor, VARGHA Júlia

Interior designer: KERECSÉNYI Zsuzsa

Landscape designer: HAVASSY Gabriella

 

For a long time, the inhabitants of Tatabánya wanted to have a hospital concentrated on one site, instead of the three dispersed and inefficiently working units. In Phase 1, the hospital in the old town was replaced and its functions taken over by a new 200-bed pavilion on the central site. The departments of the pavilion are: obstetrics, gynecology, neonatology, pediatry, pediatric intensive care, otolaringology and their clinics. The building is located at the main entrance of the hospital, the outlines of its facade are printed on the business card of the hospital’s employees.

The building consists of a basement, a ground floor and four storeys. It is classified into the medium-high fire protection category for economic reasons. Its layout – due to the size of the available area, the access directions and the separate­entrances – consists of two blocks in straight line including a 120 degree angle with each other and a curved building connecting them. Some of the inhabitants in Tatabánya thought to recognize the mythic eagle-like turul bird, the well-known symbol of the town. There is an aula at the centre of the building with the same height. The nursing units and the functional divisions located in the three – two straight line and one curved – wings of the building have private internal connections, which are not disturbed by the visitors and the deliveries. A tunnel has been built in the basement of the building and a bridge on the second floor to connect the neighbouring building, where the important diagnostic units are located. (Also connecting the new central block, completed in 2015). The block has a simple grey and white plastered façade. According to the original concept, only the middle curved wing was supposed to have a high roof – hiding the mechanical room of the ventilation system – and the other wings were originally designed with flat roofs. However, the design program was changed during the constructions and the straight line buildings were also extended by the administrative and education wings and an attic.

At the nursing units of the straight line buildings, the sanitary blocks are located directly in front of the two and four bed rooms with separate toilets, showers and lavatories. The dining and daytime restroom is situated where the curved and the straight line buildings meet, with a nurse room and a kitchenette for the nurses. The daytime restroom of the pedi­atric department is decorated by a ten square metre large cheerful, glazed ceramic wall picture, painted by Kornél Zámbó. Originally all the departments had similar artistic designs, but finally they have not been implemented. The interior colours are bright, the white walls are interspersed with blue and green tones, reappearing on the doors, the windows, the tiling, the carpets and the flooring. According to their feedback, employees are still happy to work in this building after 17 years.

The second phase of the hospital development with the establishment of a new central block was completed in 2015, as an aggregation of three projects of the European Union. The establishment of the well-functioning complex is due to the joint implementation of the three competitions – connecting them with the pavilion, completed 17 years earlier. As a result of the first competition, the façade of the existing hospital pavilion (designed by Boross Zoltán, BVTV) was renovated and its energy supply system was rationalized. The new façade was shaped so that it could be adjusted later, when the already envisaged works would continue. As a result of the second competition, the building was extended by two wings and the interior of the existing wings were refurbished and partly converted. The works affected the operating block, the intensive care unit, the CT, MR and X-ray rooms among others. The conditions of the emergency care unit have been impro­ved by the third competition.

Four wings with three-bed rooms open from the concentrated access block of the newly established central building, providing surgery and internal medicine. The admission desk and the outpatient clinics are located on the ground floor. The major objective of the external and internal image of the nursing units is to create a feeling of comfort and to relax the tension of the treatment. It is achieved by the simple white plastered façade with grey windows – with their irregular geometry – and by different colours. The colours of the interior are bright, neutral and adjusted to the functions on each floor, complemented by strong colours.

 

 

share