Gandhi Közalapítványi Gimnázium és tornacsarnok

Helyszín: Pécs, Dobó István utca 93.

Átadás éve: 2002

Építész: SKARDELLI György

Építész munkatársak: DUDÁS István, GÁSPÁR László, LÁZÁR Ferenc, SZÁSZNÉ KIRÁLY Katalin

Belsőépítész: PLACHTOVICS Vilmos

Tájépítész: HAVASSY Gabriella

 

 

A Gandhi Közalapítvány 1995 nyarán országos, nyilvános és ­tit­kos tervpályázatot írt ki, a legjobb építészeti megoldást keresve, egy hatosztályos gimnázium és tornacsarnok kialakítására. A pályázatot Skardelli György, a KÖZTI vezető tervezője nyerte meg, egyúttal elnyerve a megbízást az építési engedélyezési, illetve a kiviteli tervdokumentáció elkészítésére is.
Az iskola területe Pécs északkeleti részén található, a 6-os számú országos főút bevezető szakaszánál lévő Meszes városrészben. A területet keletről a Dobó István utca határolja, északról a Kőrös utca, nyugatról a Csekey István utca.  A telek szaba­don álló családi házas beépítéshez csatlakozik a déli oldalon, mely beépítés a felsorolt utcák mentén is jellemző. A terület lejtése jelentősnek mondható, az északkeleti sarkától a délnyu­gati sarkáig pontosan tíz métert esik, változó intenzitással. A telek nyugat–délnyugat felé lejtve a Mecsekre néz, gyönyörű panorámával. A lakóutcák hangulata, a családi házak mértéktartó tömege, az épületek között szövetté egyesülő zöldfelület kedvező helyszínnek bizonyult az iskola befogadására. A gimnázium főbejáratához a Dobó István utca mentén egy fasor vezet, amely egyértelműen kiemeli az utca jelentőségét, és amely az épület előtt nyújtott alakú térré bővül. Ennek felső végében, külön bejáraton át, a tornacsarnokba lehet bejutni, alsó végénél pedig az iskolai főbejárat található. Ez a hosszanti tér biztosítja a méltó, hangulatos megérkezést a gimnáziumba és a tornacsarnokba, illetve a gyülekezés, az utolsó élénkebb, hangosabb társalgás lehetőségét az épületbe lépés előtt. Ugyanakkor az épületből való távozás biztonságos előtere is: lehetőséget kínál egymás bevárására, a napi események, élmé­nyek átbeszélésére.
Belépve az épületbe egy nyújtott alakú, galériás aulába érkeznek a gyerekek. Innen nyílnak két szinten, három tantermi blokkban az oktatási egységek, amelyeket a Mecsek felé néző belső kertek tagolnak. A keleti oldal szinte teljes hosszában megnyílik a parkosított belső udvar felé, melynek végében a természettudományi előadó található. Ez a térképzés és tömeg­kapcsolás létrehoz egy nagy, galériás közösségi teret, vi­zuá­­lisan összekötve azt a külső terekkel, a zöldfelületekkel. Az oktatási egységek a nagy térből visszahúzódó előterekből nyílnak. A nyitott és zárt, a kisebb és nagyobb terek éppen úgy lehetőséget adnak az órák közötti szünetben az emberi, gyermeki természethez igazodó zajosabb, életteli, zsibongó létre, mint a csendes magányra. Az aula bejáratánál, mintegy csuklópontként helyezkedik el az emeletre vezető körlépcső, összekapcsolva az oktatási szárnyat az igazgatási szárnnyal. Ennek földszintjére a létesítmény üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen funkciók kerültek: porta, büfé, kisebb könyvtár (olvasó­terem), raktárak, műhely. Az emeleten lévő tanári és igazgatási irodák, illetve egyéb helyiségek a galériához ­kapcsolódó köz­­lekedőről nyílnak. A harmadik fő helyiség­csoport a tornacsarnok épületében van, a földszintjén a diáköltözők, az emeleten a tanári öltözők találhatóak. Az önálló külső bejárattal rendelkező tornacsarnok az iskolaépülettől teljesen szeparálható, kiszolgálva ezzel a diákok tanítási időn túli mozgásigényét, de bérbeadásával bevételi lehetőséget is biztosítva a gimnázium számára.

 

Megosztás