Dorottya Udvar Irodaház

Helyszín: Budapest XI., Bocskai út 134–136.
Átadás éve: 2002
Építész: TIMA Zoltán
Építész munkatárs: PERNESZ Ágnes
Tájépítészek: TIMA Zoltán, CSONTOS Péter, Land-A Kft.

 

A telken található épületegyüttes az 1910-es években katonai ruharaktárnak épült. Az I. világháborút követő iparfejlesztés során textilüzemmé, majd finomvegyiáru-gyárrá alakították át. A sorozatos funkcióváltások miatt a főépületek köré, illetve a belső udvarban több földszintes épületet emeltek. A helyreállítás során a főépület körüli, ahhoz részben hozzáépített földszintes raktár- és kiszolgáló épületeket elbontották, csakúgy, mint a belső lépcsőket és válaszfalakat, az eredeti ablakok befalazásait, valamint az épületen belüli burkolatokat és aljzatokat, a gépészeti és elektromos hálózatokat.

A tervezett alaprajzi kialakítás, ugyan a későbbi bérlők tényleges igényeinek ismerete nélkül, a legnagyobb flexibilitást nyújtó elrendezéssel készült. Cél volt a szimmetrikus épület alaprajzi áttekinthetőségének megőrzése, ugyanakkor figyelembe kellett venni a minél nagyobb variációs lehetőséget nyújtó bérbeadást. A szintenként közel 7500 négyzetméter alapterületen öt, közel azonos méretű irodablokkot alakítottak ki. Ezen egységek önálló menekítési rendszerrel, a lépcsőházak mellett szintenkénti vizesblokkal rendelkeznek. Az egyes irodablokkok az újonnan épült főbejáratok felől közelíthetőek meg, ezekből kettő a mindkét oldali épületcsatlakozás mintegy nyolc méter széles „hasadékában” létesült. E terek mindkét oldala transzparens üvegfal. A felső szintek kapcsolatát összekötő ­hidak biztosítják. A harmadik, vasút felőli bejáratot az épülettesten belül, annak földszinti átnyitásával alakították ki. A keleti oldal egy szinttel alacsonyabb épületeinek tetején, az előcsarnokok architektúrájához igazodó új irodaszintek épültek. Az irodaterületek kiszolgálását a belső udvar alatti mélygarázs biztosítja. A mélyparkoló felett 30–145 centiméter földfeltöltéssel tetőkert létesült. A mélygarázs forgalma a Bocskai úti bejáraton és az Ibrahim utcai, a főépület alagsorában kialakított kijáraton keresztül biztosított.

Alapvető építészeti cél volt a meglévő épület eredeti állapotnak megfelelő helyreállítása. A jelenkori épületrészek ezt a kompozíciót keretezik, helyenként kiegészítik. Az új szerkezetek, az alkalmazott anyagok a régitől szándékosan eltérőek és leegyszerűsítettek, azokkal az így létrehozott, feszültségekkel teli nyelven kommunikálnak. Az együttes igen fontos alkotóeleme a belső kert, amelynek geometriáját az épület szerkesztési rendszere határozta meg.

 

 

Megosztás