Dorottya Court Office Building

Location: Budapest XI., Bocskai út 134–136.
Date of completion: 2002
Architect: TIMA Zoltán
Associate architect: PERNESZ Ágnes
Tájépítészek: TIMA Zoltán, CSONTOS Péter, Land-A Kft.

 

The building complex on this plot was constructed in the 1910s for a warehouse of military clothes. During the industrial development after World War I, it was converted into a textile factory and later into a fine chemicals manufacturing plant. Several single-storey buildings were built around the main buildings and in the internal courtyard due to the series of changes in its functions. During the reconstruction, the single-storey warehouse and service buildings around (and partly attached to) the main buildings were pulled down, just as the internal staircases and the partition walls, the walled-up windows, the interior finishes and base courses, as well as the mech­anical and electric networks.

The floor plan was designed with the possibly most flexible layout, although without any information about who the future tenants would be. The objective was to preserve the transpar­ent layout of the symmetrical building. At the same time it had to be taken into consideration that the floor-space should be leased out with the highest variability. Five office blocks of nearly the same size have been established on each 7.500 square metre floor area. These units have their own fire escape systems and sanitary blocks near the staircases. Each office block is accessible from the direction of the new main entrances: two of them are located at the approximately eight metre wide “gaps” next to the connecting buildings on both sides. These spaces have transparent glass walls on both sides. The upper floors of the buildings are connected by bridges. The third entrance, towards the railway, has been established within the building by an opening through the ground floor. The buildings on the eastern side, which were one storey lower, have been topped with new office floors, adjusted to the ­architecture of the entrance halls. The office areas are served by a garage under the internal courtyard. There is a roof-garden above the garage with a topsoil of 30 to 145 centimetres. The underground garage is accessible through the entrance on Bocskai Road and the exit is in Ibrahim Street, at the basement of the main building.

The fundamental architectural objective was to reconstruct the original conditions of the existing building. This compos­ition is framed and occasionally completed by the recently constructed wings. The new structures and the materials used are deliberately simplified and different from the old ones, they communicate in a deliberately tense language. The garden is a very important component of this complex, its geometry is determined by the structural system of the building.

 

 

share