Radisson SAS Birdland Resort & Spa

Helyszín: Bükfürdő, Golf út 4.

Átadás éve: 2004

Építészek: HORVÁTH Lajos, MOLNÁR Tibor

Építész munkatársak: FARKAS Zsófia, LADICS Ilona

Belsőépítész: SCHINAGL Gábor

Tájépítész: CSONTOS Péter

 

A 207 szobás, ötcsillagos golf és wellness szálló a Bükfürdőn 1991 óta működő, 18 lyukú 72 par nemzetközi minősítésű Birdland Golf & Country Club területén valósult meg, azzal szerves egységben. A karéjosan törtvonalú beépítési forma, a ház zegzugossága, a változó építési magasság közvetlenül segíti a nagy volumenű épületegyüttes harmonikus illeszkedését a változatosan lankás, vonzó táji környezetbe. A díszmedencével és szökőkúttal barátságosan hangsúlyozott főbejárat közelében, gazdagon fásított környezetben alakították ki a szükséges parkolóhelyeket.

A szálloda alsó két szintjén közösségi és kiszolgáló gyógyászati tereket, három felső szintjén, középfolyosós rendszerben, vendégszobákat és lakosztályokat helyeztek el. Ezek homlokzata elé kellemes pihenést nyújtó, az esőtől és a naptól védő loggiasor került.  A kiszolgáló gépészeti terek a tetőtérben találhatóak. Hangulatos belső passzázsok rendszere köti össze a földszinti közösségi tereket: az előcsarnokból indulva egyik irányban az étterem, a söröző, a klub és az előadóterem, másik irányban, a télikerten át, a fürdő és wellness, az úszómedence, a termál- és élményfürdő, a gyermeklubickoló és kiúszó, valamint a külső medence érhető el. A wellness egységben szauna, gőzkabin, kondicionáló és aerobicterem, szépségszalon és egyéb gyógyászati részlegek, orvosi szoba, elektro- és hidroterápia, masszázsszalon állnak rendelkezésre.

Az épület monolit vasbeton szerkezetű, az alsó szinteken vázas, a felső szobaszinteken falas rendszerű. A karéjos beépítés változatos, vizuálisan és funkcionálisan is élményszerű lehetőséget biztosít a külső és belső terek áttekinthető, szerves összekapcsolódásához. Az épület homlokzatán a természetes anyaghasználat a jellemző: az első emelet magasságáig pattintott felületű kőburkolattal, fölötte zittlingelt kőporos vakolattal készült el. A magas tető sötét színű, hódfarkú cserép­fedést kapott. A létesítmény népszerűsége jól bizonyítja, hogy a golf nem csupán egyfajta country feelinggel köthető össze, hanem a napjainkban egyre népszerűbb wellness életformával is.

 

 

Megosztás