Innovációs Központ – Sopron

Helyszín: Sopron, Verő József utca 1.

Átadás éve: 2005

Építész: SKARDELLI György

Építész munkatársak: KÁDAS Eszter, LÁZÁR Ferenc

Belsőépítész: PLACHTOVICS Vilmos

Tájépítész: HAVASSY Gabriella

 

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a soproni Aranyhegyi Ipari Park Kft. meghívásos tervpályázatot írt ki a város új Innovációs Központjának megtervezésére. A pályázatot, és ezzel együtt a megbízást az engedélyezési, a tender- és a kiviteli tervek elkészítésére a KÖZTI tervezője, Skardelli György építész nyerte meg.

Az alapkoncepció szerint az épületegyüttesnek a Verő József utcával párhuzamos szárnya három lépcsőben megtörve követi a terep erős lejtését, átvezetve az Ipari Parkba érkezőket a létesítmény főbejáratától a leendő parkban megtelepedő épületekig. Erre az úgynevezett passzázs épületre az irodákat magába fogadó három, merőleges keresztszárny csatlakozik, ráültetve ezeket a lejtős terep szintvonalaira. A negyedikként csatlakozó ovális épület kialakítása az egyedi funkciókat (tárgyalók, előadó, étterem) hangsúlyozza. A technikai fejlesztést sugalló megjelenés, az áttekinthető belső térkapcsolat és  a terep­re ültetés mellett a tervezési koncepció meghatározó ele­me volt az ütemezhető megvalósítás is. Bár a terv a pályázattól a megvalósulásig részleteiben sokat módosult, a koncepció alapgondolatát mindvégig sikerült megőrizni.

A Lejtő úttal párhuzamos passzázs épület három szinten –  két szinten galériás kialakítással – fogadja magába a teljes ipari parkot kiszolgáló irodákat, bankhelyiségeket, liftcsoportot, nyitott lépcsőteret. A háromszintes keresztszárny földszintjén részben műhelyek, részben irodák számára bérbe adható helyiségek, az emeleteken bérirodák vannak. Harmadik szintje teljesen nyitott, de az ide tervezett gépészeti berendezések és funkciók tökéletesen takartak és zártak. A szinteket a szárny két végén elhelyezett lépcsőházak kötik össze. Ezekkel szemben találhatóak a vizescsoportok a teakonyhával. Az ovális épület földszintjére egy 300 adagos konyha és önkiszolgáló étterem, első emeletére tárgyalók, illetve a tárgyalókból összenyitható kisebb előadótermek kerültek. A ferdén kialakított tetőszerkezetben lokális gépészeti egység szolgálja az étterem és konyha, illetve a tárgyalók komfortját. A tömegegységek egyszerű kapcsolatokkal ízesülnek egymáshoz. A passzázs épület, a végső ütemek megépítését követően, fedett átjárást biztosít a főúttól az ipari parkig, meghatározó elemeként a kompozíciónak. Az anyaghasználatban domináns az átlátszó üvegfelület, amit fém osztóbordák, sávok hálóznak be. A passzázs épületre és a keresztszárnyakra erős párkánykiülésű lapos tető, az ovális épületre és az összekötő folyosóra alacsony hajlású, titán-cink anyagú fémlemezből készült fedés.

A teljes ipari park, illetve a közvetlen tervezési helyszín előkészítése, így a tereprendezés, az utak és a közművek kiépítése, egy időben történt. Az új épület megközelítése gyalogosan a 84-es főút és az ipari park felől is biztosított, míg gépkocsival a 84-es főúttal párhuzamos bekötőútról történik. A főút mentén 33, a telek hátsó részén pedig 65 gépkocsinak alakítottak ki parkolóhelyet. Az első ütem 2005-ben készült el, megvalósítója – PHARE CBC támogatással – a soproni önkormányzat volt. A második, illetve a harmadik ütemre is elkészültek az épí­tési engedélyezési tervek – ezeket már jóvá is hagyták –, a projekt megvalósításának lehetőségét a tulajdonosok folyamatosan napirenden tartják.

 

 

Megosztás