Magyar Nemzeti Múzeum – rekonstrukció

Helyszín: Budapest VIII., Múzeum körút 14–16.

Rekonstrukciós tervezés: 1995–2006

Átadás ideje: 2006

Építészek: DOBOZI Miklós, ROSCH Gábor

Belsőépítész: KERECSÉNYI Zsuzsa

 

Megtisztelő, és egyben kellő mértéktartást igénylő feladat volt a magyar építészet kiemelkedő jelentőségű, klasszicista műemlék épületének minden részletre kiterjedő rekonstrukciós és jövőbe mutató fejlesztése, amely egy évtizeden át jelentett folyamatos munkát a tervezők és a kivitelezők számára. A Pollack Mihály tervei alapján 1847-ben épült múzeum az eltelt másfél évszázad során számtalan átalakításon, sokszor szakszerűtlen, durva beavatkozáson és háborús pusztításon esett át, ami szükségessé tette az épület műemléki szempontokra messzemenően figyelő felújítását. Miközben a modern muzeológia, a műtárgyvédelem és a gyűjteményi állomány gyarapodása jelentős területi növelést és korszerűsítést igényelt, a műemlék épület vizuális látványa mit sem változhatott.

A tervezés és kivitelezés leglátványosabb feladata az épület dísztérsorának teljes rekonstrukciója volt, a főbejárati lépcsőtől az előcsarnokon, a díszlépcsőházon és a rotondán át a díszteremig. A munka során a díszburkolatok, freskók, díszítőfestések feltárásán és helyreállításán túl jelentős funkcionális átalakítások, technikai fejlesztések is történtek (automatikus szélfogórendszer, padlófűtés, akadálymentes közlekedés stb. kialakítása), továbbá a kiállítótermekben mindenhol korszerű kli­matizálást és modern világítórendszert építettek ki. A területi növekedést a római lapidáriumnak a belső udvarok terepszintje alatt beépített, 900 négyzetméteres, valamint a központosított, összevont, új restaurátorműhelyek 1200 négyzetméteres, tömö­rített rendszerű festmény- és műtárgyraktárai jelentették. Az épületből elköltöztetett Széchényi Könyvtár helyén új kiállítói teremsort, míg a széles főbejárati lépcső alatti térben további restaurátorműhelyeket alakítottak ki. Új felvonók és mozgássérültek liftjeinek beépítésével a nehézkes, sok esetben megoldhatatlan műtárgymozgatás és akadálymentes közlekedés a klasszicista értékek csorbítása nélkül vált lehetővé. A teljesen átázott pincetérben, a tökéletes szigetelőrendszer kiépítésével, egy 4500 négyzetméteres, porszáraz raktárterület jött létre.

Pollack Mihály terveihez alkalmazkodva újult meg a homlokzat és korhű másolatra cserélték a klasszicista kerítést is. Bár elkészültek a múzeumkert és a terepszint alatti parkoló tervei is, ezek kivitelezésére, anyagi okok miatt, már nem került sor.

 

 

Megosztás