Sasad Resort Residential Estate, Phase 1

Location: Budapest XI., Rupphegyi út 6.

Built: 2009

Architect: Zoltán TIMA

Associate architects: NAGY Borbála, GÖMÖRY Kristóf, MOLNÁR J. Tibor

Landscape designer: S73 Kft.

 

 

This nearly 14 hectare area, situated north from Budaörsi Road, between Rupphegyi Road and Felsőhatár Road (the city limits between Budapest and Budaörs), had been formerly occupied by the greenhouses of the Sasad Horticultural Company. There is a residential area, partly built up and partly under construction in the vicinity of the plot, on the Budaörs side. In the area of Madárhegy (Bird Hill), spreading to the north and to the east from this site, some of the plots are unmaintained and much of the public areas have not been developed either. The terrain ascends about 10 to 12 metres to the north from Budaörsi Road. The slope of the terrain was partly reduced during an earlier land use by creating a two to three metres deep cut along Felsőhatár Road. During the construction, the original terrain formation has been almost completely restored, eliminating the significant difference in level along Felsőhatár Road at the same time.

Felsőhatár Road, running along the city limits and Rupphegyi Road, bisecting the area in the middle, provide access to the broader environment as well, to the new residential areas in Budaörs and Madárhegy. Due to the heavier traffic load of Madárhegy, an internal road network, connected to the main distributor roads, has been built in the project area, allowing a safer access to the buildings, separated from the main thoroughfares. As a result, access to the buildings by car is provided only through the internal, residential or service roads. A pedestrian walkway and a bike path, bordered by intensive green areas, have been established along the covered rainwater ditch, running along the central line of the area be­tween Rupphegyi Road and Felsőhatár Road. This internal green axis provides a connection to public transport towards Budaörsi Road, at the same time it also serves as a promenade, complete with a playground and recreation area.

The buildings have been constructed in the first phase of the development. Their location within the plot – taking the maximum building size into consideration – follows the devel­opment pattern of enclosed courts, resulting in relatively large internal green areas. High quality green areas with various functions have been created within the common garden area by landscaping methods, providing a garden city atmosphere, but ensuring the privacy of the apartments on the ground floor at the same time. One of the most important aspect of the development was to keep the vehicular traffic out of the plot. For this purpose, the basements of the buildings in the interior of the plot have been connected to the buildings on the southern street line and they have a common car entrance. Each of the buildings on the northern street line has an independent car entrance to the basement. The buildings have a pronouncedly uniform architectural appearance. The materials used on the façade, the large intern­al common areas also reflect the value of this place and that of its neighbourhood. The simple and low-key design is a coun­terpoint to the mixed architectural image of the neighbouring buildings, mostly those located in Budaörs.

 

 

share