Fresenius Medical Care Nephrológiai Centrum

Helyszín: Budapest VII., Rottenbiller utca 13.

Átadás éve: 2010

Építész: MAROSI Miklós

Építész munkatársak: SEBŐ István, SIMKÓ Gábor

Belsőépítész: KERECSÉNYI Zsuzsa

 

 

A Fresenius az egész világon ismert, dializálást végző és az ahhoz szükséges, bonyolult orvosi berendezéseket gyártó német cégcsoport, amely a magyarországi vesebetegek közel felét kezeli. A budapesti Péterfy Sándor utcai Kórházban évtizedek óta működő központja rendkívül rossz körülmények között végezte a munkáját, a főváros V., VI., VII., XIV. kerületének és a VIII. kerület egy részének, közel 300 ezer vesebetegnek a méregtelenítő kezeléséről gondoskodva. Az új centrum a kórház szomszédságában megvásárolt, Rottenbiller utcai fronttal rendelkező telekrészen épült fel.

Az épület két pinceszinttel, földszinttel és négy emelettel rendelkezik, a főútvonal menti traktusában félnyeregtetővel fedett, lapos tetős épület. Pinceszintjein 30 személygépkocsi számára parkolót, valamint személyzeti és gépészeti helyiségeket, földszintjén személy- és mentőbejáratot, mozgásszervi rehabilitációs ambulanciát, központi előcsarnok–várót és betegirányítót alakítottak ki. Az első emeleten 16 + 2 akut ágyas dializáló kezelő, a második emeleten a PRA gyógyszerkísérleti részlege, a harmadik emeleten két műtőegységes egynapos sebészeti blokk, a negyedik emeleten a sebészetet kiszolgáló 15 ágyas fektető-pihenő található.

Az épület alaprajza egy hegyesszögben előretörő háromszögből és az abba csúsztatott négyzetből komponált. Ezen alaprajzi ötlet révén az épület zártsága az itt kezelt betegeket óvja, nyitottsága viszont stílust és kommunikatív szándékot mutat a város és a kórház felé. Külső megjelenésében tömbszerű, klasszikusan elegáns vonalvezetésű épület, mélyvörös téglahomlokzata a 19. századi historizmus nyugalmát, egyszerű vonalvezetése viszont a klasszikus modernizmus ideáját idézi. A kórház főtömegének toronyszerű megismétlésével, mintegy kapuzat képzésével, átmenetet teremt a Rottenbiller utca alacsonyabb szintszámú, magas tetős beépítéséhez. A homlokzaton alkalmazott homogén téglafelület a Rottenbiller utca szomszédos épületein is használt anyag, amely egészségügyi épületeknél bevált, tartós felületképzést biztosít, de a téglának kötésben és hálósan történő beépítése finom plasztikai játékra is lehetőséget ad. Az épület belső technológiai rendjét a szigorú sterilitási előírások határozzák meg, az alkalmazott burkolóanyagok és szerkezetek az elvárt igények kielégítését és tartós használatát szolgálják.

 

 

Megosztás