Fresenius Medical Care Nephrology Centre

Location: Budapest VII., Rottenbiller utca 13.

Built: 2010

Architect: MAROSI Miklós

Associate architects: SEBŐ István, SIMKÓ Gábor

Interior designer: KERECSÉNYI Zsuzsa

 

 

Fresenius is a German group wellknown around the world, which offers dialyzation and manufactures the required com­plex medical equipment. They treat almost 50 percent of the Hungarian kidney patients. Their previous centre at the Péterfy Sándor Street Hospital in Budapest was operating under extremely poor conditions, dialyzing nearly 300 000 kidney patients of districts V, VI, VII and XIV and a part of District VIII of the capital. The new centre was built on a site near the hospital on Rottenbiller Street.

The building consists of two basement levels, a ground floor and four upper storeys, a flat roof and a lean-to roof along the main road. There is a parking garage for 30 cars, as well as staff and mechanical rooms on the basement levels, patient, staff and ambulance entrances, an outpatient locomotor rehabilitation department, a central waiting hall and a patient reception and processing area on the ground floor. There are 16+2-beds for acute dialysis treatment on the first floor, PRA’s pharmaceutical experiment department on the second floor, a one-day surgery centre with two operating ­suites on the third floor and a 15-bed ward to support the surgery.

The layout of the building is composed of a rectangle projecting at an acute angle, combined with a square. In this arrangement, the closed building protects the patients and its open form has a style and communicates with the city and the hospital. The building has a block-like look, with classically elegant lines. The dark red brick facade evokes the tranquility of 19th century historicism, but the simple lines echo the ideal of classical modernism. The tower-like repetition of the main block of the hospital – creating something like a portal – produces a transition to the low-rise, gable roof buildings in Rottenbiller Street. The homogenious brick surface on the front elevation of the building is similar to the neigbouring buildings in Rottenbiller Street. This material is suitable for health institutes, since it gives a durable finish. The bricks are laid both in running bond and stack bond, producing a playful plastic effect. The internal technological system of the building has been determined by strict sterility regulations and the durable structures and finishes meet these requirements.

 

 

share