GTC Metro Irodaház – Budapest Bank-székház

Helyszín: Budapest XIII., Váci út 193.

Átadás éve: 2010

Építész: TIMA Zoltán

Építész munkatársak: SZŐKE Marianna, NAGY Borbála

 

 

Az utóbbi öt-tíz évben felgyorsult a külső városrészek, rozsdaövezetek funkcionális átértékelődése, a korábbi ipari területek helyét iroda- és kereskedelmi negyedek vették át. Így történt ez a Budapestről északi irányban kivezető főút, a Váci út környezetében is. És bár az ide települő új funkciók (áruházak, irodaházak) önmagukban csöndesebbek, a gépkocsiforgalom miatt a lakófunkció szinte teljesen kiszorult a területről. Ezt a minőségi és mennyiségi váltást ismerte fel a 2005-ben elfogadott városrendezési szabályozás. A korábbi lakóterületek intézményi övezetbe kerültek, a felhagyott gyárterületeken pedig nagy alapterületű kereskedelmi funkciók létesítésére nyílott lehetőség.

Az épület elhelyezése igazodik a városi úthálózat közel­jövőbeli fejlesztéséhez, a tervezett északi Duna-híd közúti kapcsolataihoz. A rendkívül összetett telekforma, valamint a keleti oldal szomszédos, alacsonyabb épületei miatti magassági korlátozás szinte gúzsba kötötte az épület elhelyezési lehetőségeit. A két, egymással párhuzamos, változó magasságú épületegyüttes a főúthoz közelebbi, a sarokhelyzetet is hangsúlyozó „toronyépületből” és a hátteret adó, alacsonyabb, határozott térfalként viselkedő épületrészből áll. A homlokzati megjelenés és az anyaghasználat egyaránt ezt a tiszta szerkesztést hangsúlyozza. A raszteres homlokzati rendszer emeletmagas nyílásai közötti vöröses Cor-Ten burkolat monotonitását a randomszerűen elhelyezett komplementer zöld üvegfelületek oldják. A fő tömegeket összekötő belső épületrészek teljes felülete üvegburkolatú.

Az épület alaprajzi rendszere a fentiekből következő tiszta szerkesztésre épül. A fő tömegek közötti , észak–déli irányban átnyitott kétszintes főbejárati előcsarnok visszafogottan elegáns, oldalfalain a külső homlokzati arányok köszönnek vissza. A felső irodaszinteket kiszolgáló közlekedőmagokhoz két-két lift tartozik. Az előcsarnokból nyílik a több mint négyszáz főre tervezett étterem, valamint egy bankfiók. Az épület alatt háromszintes mélygarázs található. Az emeleti szintek irodaterei – az épület geometriájának és ideális méretének köszönhetően – jól megvilágítottak, a padlótól a mennyezetig futó ablakok hatása a belső terekben igen kedvező. A homlokzati osztásrend jóvoltából a terek alaprajza flexibilisen alakítható. A 6-7-8. emeleti irodaterületekhez, a lépcsőződő épületformából következően, nagyméretű tera­szok csatlakoznak.

 

 

Megosztás