Nyugat-magyarországi Egyetem – Tudományos Központ

Helyszín: Sopron, Bajcsy Zsilinszky utca 4.

Átadás éve: 2011

Építész: RADVÁNYI Katalin

Építész munkatárs: VARGHA Júlia

Belsőépítész: SCHINAGL Gábor

Tájépítész: HAVASSY Gabriella

 

A Tudományos Központ (Ligneum Látogatóközpont) fő funkciója a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) és a benne működő tradicionális karok – elsősorban az Erdőmérnöki és Faipari Kar – oktatási tárgyainak (erdő, fa, élővilág) élményszerű, interaktív bemutatása és mindezeken keresztül az egyetem népszerűsítése. Továbbá célja, hogy az egyetem területére érkező vendégeket, diákokat, érdeklődőket megismertesse a botanikus kerttel és az egyetemen folyó kutatómunkával. Az épület az NYME területén, természetvédelmi övezetben, védett arborétumban valósult meg, vagyis olyan helyszínen, ahol új létesítmény csak meglévő épületek helyére – és akkor is csak azok bontásával – épülhetett.

Az egyetem területén az 1960-as évekig működött egy nyitott uszoda. A használaton kívüli létesítmény rendkívül rossz, elhanyagolt állapotba került és bontása mindenképpen szükségessé vált. A Tudományos Központ ennek a helyén létesült. Az új épület pincéből, földszintből és egy galériaszintből áll. A földszinten egy előcsarnok-fogadótérbe érkezik a látogató, amely egyben időszaki kiállító- és bemutatótér. Itt kap helyet az információs pult és egy önálló jegyzetárusító egység is. Ebből az elosztótérből nyílik a két szint belmagasságú galériás kiállítótér, amely több lehetőséget kínál a különböző interaktív állomások elhelyezésére, de egyben rendezvények megtartására is. Az előcsarnokot lépcső és lift köti össze a pince-, illetve a galériaszinttel. A pinceszinten található egy oktatóhelyiség, egy szertár – ami vitrines üvegfallal kapcsolódik az előtérhez –, a kiszolgáló vizesblokk, valamint az épületet ellátó gépészeti tér. Az épület két szint belmagasságú, kettősragasztott fa tartószerkezetű, üveg homlokzati fallal térhatárolt.

Az épület több elismerést kapott. „Középület” kategóriá­ban elnyerte a 2013. évi Építőipari Nívódíjat, majd egy évvel később, 2014-ben, a Soproni Városszépítő Egyesület Elnöksége – az egyesület építészeti szakbizottságának javaslata alapján – a Nyugat-magyarországi Egyetem Ligneum Látogatóközpontjának ítélte a Winkler Oszkár-emléktáblát. A díj kifejezi, hogy az épület építészeti megjelenése, valamint természeti környezetben való elhelyezkedése példamutató Sopron városának épületei ­között.

 

 

Megosztás