Budapest Európai Ifjúsági Központ – korszerűsítés

Helyszín: Budapest II., Zivatar utca 1–3.

Építés, több ütemben: 2005–2011

Átadás éve: 2011

Építész: POTTYONDY Péter

Építész munkatárs: WEIMPER Viktória

Belsőépítész: SCHINAGL Gábor

 

 

A Csángó András és munkatársai (az Építésügyi Minisztériumból, illetve az Általános Épülettervező Vállalattól) tervei alapján 1964-ben felépült Hotel Ifjúság többéves, változó sikerű működés után 1996-ban, a Magyar Állam és az Európa Tanács közötti megállapodás nyomán vált az állam által fenntartott és az Európa Tanács által működtetett szálloda- és konferencia-központtá. 2004-ben már nem lehetett tovább halasztani az épület energetikai felújítását, általános korszerűsítését, ezért műszaki állapotvizsgálati dokumentáció készült.

A felújítást bonyolító minisztérium és a működtető által meghatározottak szerint, az állapotvizsgálatra támaszkodva 2005-ben több ütemű épületfelújítás kezdődött, amelynek első eleme a homlokzat hőszigetelése és megjelenésének teljes építészeti újragondolása volt. Ezt több lépcsőben követte a szállodai szobaszintek belső rekonstrukciója. Az építész feladata volt az épület hőszigetelő vakolatos felújítására vonatkozó minimális fenntartói szándék és az európai színvonalú, friss megjelenésre vonatkozó üzemeltetői igény egyidejű teljesítése. A költségkereten belül tartott korszerű megoldást az ipari és mezőgazdasági építészetben gyakorta használt fémlemez vértezetű szendvicspanel jelentette. Ezüstös fém színű hőszigetelő panelt helyeztek el az 1960-as évek 30 centiméter vastag, vakolt blokktégla fala elé kiszellőztetett légréssel, így jött létre az épület teljesen új karakterű, épületfizikai szempontból jól működő homlokzata. A korábbi drótüveg mellvédet az erkélyek elé állított szintmagas, edzett üvegtáblák, pálcás korlátok és árnyékoló lamellák random módon komponált szövete váltotta fel.

A szállodai szobák felújításakor nem változott azok rendje, mérete, csupán a folyosók és a szobabelsők évtizedes avultságát váltotta fel az új funkcióval összhangban lévő, az érvényes tűzvédelmi szabályokat követő belsőépítészeti kialakítás. Az európai elveknek megfelelően, az egész épületre vonatkozóan érvényesíteni kellett a teljes körű akadálymentesség szempontjait. Ennek nyomán új mosdóhelyiségek, új hangosítási rendszer, új színezés és Braille-írásos információs rendszer, illetve akadálymentes szobák is kerültek az épületbe. Az eredeti elképzelésben az épület pince- és földszintjén lévő főzőkonyha, a földszinti és VI. emeleti közösségi terek felújítása is szerepelt, de ezekre eddig nem került sor. Az építése idején Ybl-díjjal elismert színvonalas épület az átalakítások során felfrissült, a minisztérium, az Európa Tanács és a tervezők sikeres együttműködése nyomán a rózsadombi környezetnek ma is méltó eleme.

 

 

Megosztás