Royal Park Hotel

Helyszín: Budapest VII., Nefelejcs utca 6.

Átadás éve: 2011

Építész: MAROSI Miklós

Építész munkatárs: SIMKÓ Gábor

Belsőépítészr: SCHINAGL Gábor

Tájépítész: HAVASSY Gabriella

 

A szállodaépítés helyszíne a híres-hírhedt pesti „Csikágó”, amelyről Békés Pál e címmel 2012-ben megjelent gangregényében az alábbiakat írja: „… az egymást derékszögben metsző utcák könnyedén átlátható világa, az ésszerűség és korszerűség tiszta képlete, a negyed megkapta egyesek szerint gúny-, mások szerint becenevét. Csikágó! Az új pesti negyed mintha versenyt futott volna az ismeretlen amerikai nagybácsival: két év alatt lett a semmiből.” Nehéz jobban érzékeltetni a helyszín karakteres szürkeségét, máig megőrzött hangulatát, és mindezek ellenére az egyidejű építésből származó egységességét, mint ahogy az idézett regényrészlet teszi.

A szállodaépület lapos tetős, pince + földszint + hatemeletes, L alakú beépítésének udvari szárnya a bal oldali tűzfalhoz simul. 3-4 csillagos igényeknek megfelelő kialakítással és felszereltséggel, teljes klimatizálással készült, közepes nagyságú városi hotel kategóriában, alapvetően butikhotelként, klasszikus „bed and breakfast” szolgáltatással. A központi liften keresztül közelíthetőek meg a vendégszobák, amelyeknek két alaptípusát alakították ki. A közbenső traktusba kb. 12–14 négyzetméter alapterületű, kétágyas, zuhanykabinnal felszerelt szobák kerültek, míg a szélső traktusok nagyobb, kb. 15–16  négyzetméteres, kétszobás, fürdőkádas vendégszobáiba egy-egy gyerek pótágy is elhelyezhető. A szobák klasszikus kétágyas egységek: franciaágyat magas fejvéggel, éjjeliszekrényeket, konzolos íróasztalt ülőkével és igényes függönyözést tartalmaz a teljes berendezésük. Az épület egyéb kiszolgálóterei között az irodák, a raktárak, valamint a kávézó-reggelizőt ellátó kisebb konyha érdemel említést. A recepció, hall, kávézó világítását a süllyesztett lámpatestek mellett modern csillárokkal és asztali lámpákkal lehetett igényesen alakítani.

Erzsébetváros e része köztudottan Budapest legkisebb zöldfelületével rendelkezik, ezért különös jelentősége van a tömbbelsőben létrejött, mobil vízfelülettel rendelkező belső kertnek, melyet a lobby-bár kerti teraszának vendégei is élvezhetnek. Különös gondot fordítottak a Nefelejcs utcai homlokzat kialakítására, amely az eklektikus utcaképbe illeszkedő, nem historizáló, de nem is hivalkodó kortárs megoldást mutat. A homlokzat vertikális tagolásával, azon belül pedig a téglaplasztika finom formálásával és a tetőszint diszkrét visszaléptetésével az elsődlegesen perspektivikus rövidülésben megjelenő utcaképet igyekeztek gazdagítani. A földszinti előcsarnok üvegfalain keresztül izgalmas kommunikáció jöhet létre a kapcsolódó városi élettel, a távlati tervekben gyalogos passzázsként kialakítandó, Baross térre nyíló utcával.

 

 

Megosztás