Nyugat-Magyarországi Egyetem – Természeti Erőforrások Kutató Központ

Helyszín: Sopron, Bajcsy-Zsilinszky utca 4.

Átadás éve: 2012

Építészek: TOMPOS Csaba, RADVÁNYI Katalin

Építész munkatárs: VARGHA Júlia

Belsőépítész: KERECSÉNYI Zsuzsa

Tájépítész: HAVASSY Gabriella

 

A kutató laboratórium a szintkülönbség miatt kialakult teraszok egykori épületeinek a helyén, a meglévő épületekhez – a tanműhelyhez és a csarnokhoz – csatlakozva készült el. A rétegvonallal és a csarnoképület hossztengelyével párhuzamosan három épülettraktus létesült, amelyek délkeleti irányban két belső udvarral biztosítják a struktúra nyitottságát. A traktus északnyugati végén, a laborépületek főbejáratait is tartalmazó összekötő szárnnyal olyan struktúrát hoztak létre, amely lehetővé teszi mind a gyalogosok, mind a gépészet számára a traktusok problémamentes összeköttetését – amit két darab, 630 kg-os személyfelvonó is segít –, illetve az épület bármely pontjának rövid úton történő megközelítését. Az építészetileg felújított és a többi új épülettraktus színvonalára emelt csarnokban megmaradt a tanműhely a hozzá kapcsolt egységekkel, és maradtak az energetikai laborok is, a szükséges raktárakkal. A legfelső teraszon álló műhely és a meglévő támfal közé a porelszívót és silót oly módon helyez­ték el, hogy a műhelyépület támfal felé néző homlokzata mögé, 12 méter hosszan, 25 centiméter vastag vasbeton falat emeltek. A 3,5 méterrel lejjebb lévő középső teraszon a földszint + kétemeletes faipari laborépület – a tanműhellyel és energetikával együtt – a Faipari Mérnöki Kar traktusát alkotja. A tanműhelyhez funkcionálisan kötődő laborok kijárata a laborszárny és a tanműhely traktusai közötti udvarra került, míg a vegyi­fülkéket tartalmazó laborokat a 3,6 méter belmagasságú harmadik emeleten helyezték el, így biztosítva a vegyifülkék direkt vertikális kiszellőzését. A legalsó teraszszinten található az Erdő­mérnöki Kar pince + háromemeletes laborépülete. A traktus hossztengelyével párhuzamos útról biztosított a labora­tóriumi épületegyüttes gazdasági feltárása (1600 kg-os teher­lift­tel), és itt van a Szent Borbála tárna is, amit megőriztek. Az épület pinceszintjeire olyan laborok kerültek, amelyeket – vagy nagy fizikai terhelésük (talajmechanikai labor) vagy szállí­tási bonyodalmak miatt (bútorvizsgáló labor) – az eme­lete­ken csak komolyabb nehézségek árán lehetett volna kialakítani. Ennek a traktusnak a délkeleti végébe került a garázs. Az épületegyüttes a tanműhelyen át, tűzgátló ajtóval zárt nyaktaggal kapcsolódik a meglévő, Bajcsy-Zsilinszky utca mentén álló földszint + kétemeletes, nyeregtetős, felújított egyetemi épület­hez, amelyben szintén laborok vannak. Ezt az épületet a ter­vezés nem érintette.

 

 

 

Megosztás