KÖZTI-székház

Helyszín: Budapest II., Lublói utca 2.

Átadás éve: 2012

Építész: SKARDELLI György

Építész munkatársak: BORBÉLY András, CSÍZY László, KELEMEN Bálint, PETRI Dávid

Belsőépítész: KERECSÉNYI Zsuzsa

Tájépítész: HAVASSY Gabriella

 

A KÖZTI új székházát egy, a Lublói és az Ürömi út sarkán álló, az 1920-as években emelt épület fogadta be, amely az eredeti külső állapot visszaállítása és a belső terek átépítése után vált alkalmassá a korszerű irodai-tervezői feladatok ellátására.

Az erősen emelkedő Lublói utca mentén húzódó telek az Ürömi utcával párhuzamos Daru utcáig tart. A telek erős lejtését az épülethez tartozó kert kétszintessé alakításával oldották meg egykoron. A kertben hatalmas lombkoronájú fák teremtettek kellemes mikroklímát. A felső kertben korábban földszintes épületek álltak, amelyeket időközben lebontottak; jelen­létük a térszínen található nyomokból, illetve a kert lelépcsőzése mentén látható alagsori épületrészről volt leolvasható.

Az épület, eredeti rendeltetése szerint, a katolikus legényegylet közösségi épülete volt a II. világháború végéig. A háborút követő államosításkor az ingatlant elvették a katolikus egyháztól; állami tulajdonba kerülve a Közért Vállalat irodaépületeként üzemelt, egészen a rendszerváltozásig. A húsz éve üresen álló épület, gazdátlansága ellenére, elfogadható állapotban volt. A részben alápincézett, földszint + kétszintes épület – a terepszint emelkedése miatt – földszint + egyszintessé csökken a Lublói utcában. A belsőben a válaszfalak teljesen hiányoztak: elbontásuk során a szerkezeti falak nagy részéről lejött a vakolat és a padlóburkolat jelentős felületét is elbontották; ezeknek a nyomoknak köszönhetően könnyen feltérképezhető volt az épület szerkezeti állapota.

A jó arányú, karakteres, homlokzatán neobarokk részleteket hordozó épület élettel megtöltése minden különösebb, lényegi beavatkozás nélkül megvalósítható volt, és mind jellegét, mind méretét tekintve megfelelt a több mint hatvanéves, nagy múltú cég elvárásainak. Az eredeti teherhordó falak megtartásával és egy átgondolt, funkcionális képlettel teljesen működőképessé vált. Az épület felújításakor az aktuális hőtechnikai előírásokat messze felülmúlóan törekedtek az energia- és költségtakarékos üzemeltetésre. A külső homlokzat méretezett hőszigetelést, míg az eredetiek alapján készített új nyílászárók háromrétegű üvegezést kaptak. Megerősítették a födémszerkezetet, a falakba és az álmennyezetbe épített csőhálózat télen a fűtést, nyáron a hűtést biztosítja.

Az épület méltóságát hangsúlyozó részleteket, így a kapukeret ornamentikáját megtartották, illetve az ablakkereteket újjáépítették. Mindezeknek köszönhetően az épület külső megjelenésében alig, méretét tekintve pedig egyáltalán nem változott meg. A helyreállított kapu lett az új főbejárat, széles kocsi­áthajtója üvegezett szélfogóként szolgál. Az épület csuklópontjába került a recepció, így mind a főbejáraton át, mind a telken kialakított parkoló felől érkezők kizárólag a recepciót érintve juthatnak el az épület helyiségeibe. A felújított  lépcső vezet fel az emeleteken kialakított stúdiókba. A földszinten egy nagyobb, az emeleteken több kisebb tárgyaló ­segíti a napi munkát. A kétszintes kert alsó részén egy zöldbe ágyazott, tavasztól őszig kellemesen használható terasz, felső részén gépjárműparkoló készült, míg a támfal takarásába gépé­szeti és raktárterületek kerültek.

 

 

Megosztás