Kiskunhalasi Semmelweis Kórház – bővítés és rekonstrukció

Helyszín: Kiskunhalas, Dr. Monszpart László utca 1.

Átadás éve: 2013

Építészek: TOMPOS Csaba, RADVÁNYI Katalin

Építész munkatársak: LAKATOS László, TARNÓCZKYNÉ BÁLINT Andrea

Belsőépítész: CZÉH Judit

Tájépítész: HAVASSY Gabriella

 

A kiskunhalasi Semmelweis Kórház uniós támogatású fejlesz­tésénél az 1970-es években épült Univáz szerkezetű földszint + tízemeletes kórházépület részbeni felújítását, illetve bővítését (az alábbiakban leírt funkcionális követelményeknek megfelelően) kellett megoldani. A feladat egyik nehézségét az jelentette, hogy a bővítményépület földszinti és első emeleti vasbeton szerkezete már évekkel korábban elkészült, így a felette épülő emeleteket ehhez a helyzethez kellett igazítani. A másik alapvető problémát az okozta, hogy légtechnika és hűtés nem volt a régi kórházépület hotel részében; ezek kiépítésével az Univáz-épületek nettó háromméteres belmagassága helyenként három méter alá csökkent, és erre eltérési engedélyt kellett kérni.

Mindezen körülményeket és adottságokat figyelembe véve történtek meg a fejlesztések és az átalakítások. Továbbépítették a bővítményt a harmadiktól a hatodik szintig. Kialakítottak egy liftet az első szinten (=földszint), egy császárműtőt és három szülőszobát önálló vizesblokkokkal a harmadik szinten, egy részleget a fertőző gyermekeknek, a hozzá tartozó zsiliprendszerrel együtt a negyedik szinten. Az ötödikre kerültek a steril hosszú ápolás invazív mátrixhoz kapcsolódó specifikus orvosi szobái, a szakmaspecifikus sebészeti kötözők, míg a hatodikra a rövid ápolás és a szeptikus osztályhoz tartozó orvosi szobák, sebészeti kötöző, traumakötöző és gégészeti kezelő.

A hotel részlegben az átalakítások érintették a második szintet, ahol az egynapos sebészetet helyezték el, és a harmadik szintet, ahol kialakították a teljes szülészeti részleget: öt darab háromágyas, valamint három darab kétágyas, vizesblokkokkal felszerelt szobákkal. A negyedik szintre kerültek a gyerekosztály egységei, az ötödikre a kezelő, a raktárak, a váróterem és kegye­leti tér, valamint a látogatói mellékhelyiség, a hatodikra pedig az endoszkópos műtő. Az átalakítás érintette a központi technológiai tömböt is, amelynek harmadik szintjén egy tízágyas posztoperatív és egy nyolcágyas központi intenzív osztályt alakítottak ki. A gyógytorna a rendelőintézet első szintjére került.

 

 

Megosztás