Kiskunhalas Semmelweis Hospital – Extension and Reconstruction

Location: Kiskunhalas, Dr. Monszpart László utca 1.

Built: 2013

Senior architects: TOMPOS Csaba, RADVÁNYI Katalin

Associate architects: LAKATOS László, TARNÓCZKYNÉ BÁLINT Andrea

Interior designer: CZÉH Judit

Landscape designer: HAVASSY Gabriella

 

The building of the Semmelweis Hospital in Kiskunhalas, con­structed in the 1970s with a prefabricated reinforced concrete structure, has a ground floor and ten storeys. The assignment was to partially renovate and extend this hospital building according to the functional requirements described as follows. The development was supported by EU funding. One of the difficulties of the work was that the reinforced concrete structure of the ground floor and the first floor of the new annex had been already built several years earlier, therefore the new upper storeys had to be adjusted to this situation. The other fundamental problem was that there had been no airconditioning and air-cooling in the hotel section of the old hospital building; their installation reduced the three metre floor-to-ceiling height of the prefabricated reinforced concrete structure building below three metres and an approval for deviation from the building code had to be applied for.

The developments and modifications were taking all these conditions into consideration. The building of the annex was continued from the third to the sixth floor. An elevator was installed on the ground floor, an operating room for Caesarian sections and three labour-rooms with their own sanitary blocks were established on the third floor and a department of paedi­atric infectious diseases with a special entrance control system on the fourth floor. The specific medical rooms of the long-term sterile therapy connected to the invasive matrix and the surgical dressing rooms were located on the fifth floor; the medical rooms of the short-term therapy and the sepsis department, a surgical dressing room, a trauma surgical dressing room and a laryngological surgery room were installed on the sixth floor.

In the hotel section, the second floor was converted to ­accommodate the one day surgery department. A complete maternity ward was installed on the third floor with five three-bed rooms and three two-bed rooms, complete with sanitary blocks. The various units of the paediatric department were located on the fourth floor, the therapy room, the store-rooms, the waiting room, the mourning room and the visitors’ toilet were placed on the fifth floor; and the endos­copic operating room on the sixth floor. The central technological block was also partly converted: a ten-bed post-operative department and an eight-bed central intensive care department were in­stalled on the third floor. Physiotherapy was relocated to the first floor of the clinic.

 

 

share