Petz Aladár Megyei Oktató Kórház – hotelépület

Helyszín: Győr, Vasvári Pál utca 2–4.

Átadás éve: 2014

Építészek: BORDÁCS László, HAVRÁN Judit

Építész munkatárs: VARGHA Júlia

Belsőépítészek: HAVRÁN Judit, LÁNG Judit

Tájépítész: HAVASSY Gabriella

 

 

 

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház új fejlesztése 2007 decemberében indult, az úgynevezett Póluskórházak európai uniós támogatásaként kiírt pályázat keretében. A pályázat egyik fő célja a kórház telephelyeinek összevonása volt. Ennek kapcsán a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház két fő telephelye közül a Zrínyi utcain megszűnt az aktív betegellátás, és jelentős infrastruktúrafejlesztéssel az ottani funkciók átkerültek a Vasvári Pál utcai telephelyre, ahol már előzőleg is jelentős része működött a betegellátásnak. A tervezett összevonástól a megbízók a betegutak lerövidülését, a működtetés költségeinek csökkenését és a gyógyítás hatékonyabbá válását remélték.

Az összevonást csak egy új épületben lehetett megvalósítani. A Vasvári Pál utcai telephely struktúrája az 1970–1980-as évekbeli fejlesztés során alakult ki. Fő gerince a Vasvári Pál utcai főbejárati épülettől induló kétszintes összekötő folyosó, amely érinti és összekapcsolja az összes épület vertikális közlekedési blokkját. A tervezők az új (pince + földszint + hat emelet), H alakú épületet – mint egy puzzle hiányzó darabját – a fenti struktúrához illesztették, aminek köszönhetően az összekötő folyosó tere kitágult, kétszintes, üvegtetős aula­térré vált. Az épület pinceszintjén a sugárterápia, illetve az izotópdiagnosztika helyiségei találhatóak, egyéb kiszolgáló és gépé­szeti terekkel együtt. A földszintre, illetve az első emelet egy részére került a kórház szakmai struktúrájából addig hiányzó sürgősségi betegellátó osztály, illetve egyéb, az épületben működő osztályok ambulanciái is itt kaptak helyet. De az első emelet fogadja be a kórház koraszülött és gyermek intenzív osztályát is. A 2–5. emeleten, összesen 430 ággyal (1-2-3 ágyas, fürdőszobás betegszobákkal) a gyermekgyógyászati, a belgyógyászati, a neurológiai, a kardiológiai, az onkológiai és a tüdőgyógyászati osz­tályok találhatóak. A 6. emelet az orvosoké, illetve ezen a szinten helyezték el a gépészeti helyiségeket.

A környező kórházi pavilonok natúr betonhomlokzatához, illetve a szomszédos panelházak zömében szintén szürke betontömbjeinek rendszerébe illesztett párhuzamos új tömegek középszürke, míg az azokra merőleges összekötő folyosók és szárnyak derűsebb, melegebb tónusú, sárgás színű kerámiaburkolatokat kaptak. Egyrészt az egyhangú szürkeségnek és a katonás derékszögűségből adódó merevségnek, másrészt a betegek és a gyógyítók mindennapi testi és lelki küzdelméből adódó szorongásának oldására az épületeket „meghintették” tiszta, derűs színek vibráló sávjaival is.

A kórházegyüttes belsejében megépült új egység nagy tömege ugyan nem sok helyről látható egyben, azonban mind a régebbi szárnyak, mind az új épület szobáiból kitekintve mindig felvillan egy-egy szín, más-más hangulatot sugallva a különböző nézőpontokból. Egyedül a H alaprajzú épületnek a tágas liget felőli homlokzatára komponáltak egy nagyobb lélegzetű, mind a négy színt alkalmazó óriás festményt, amely a természetes növényzet szolid kiegészítéseként valamennyi évszakban színesíti a környezetet.

 

 

Megosztás