Petz Aladár County Teaching Hospital – Hotel Building

Location: Győr, Vasvári Pál utca 2–4.

Date of completion: 2014

Senior architects: BORDÁCS László, HAVRÁN Judit

Associate architect: VARGHA Júlia

Interior designers: HAVRÁN Judit, LÁNG Judit

Landscape designer: HAVASSY Gabriella

 

 

 

The new development of the Petz Aladár County Teaching Hospital in Győr began in December 2007, with the tender for European Union funds within the so-called Pole Hospital Program. One of the main objectives of the tender was to central­ize the locations of the hospital. As a result, active patient care ceased in Zrínyi Street – one of the two main locations of the Petz Aladár County Teaching Hospital – and its functions were relocated, with considerable infrastructural development to the other location in Vasvári Pál Street, where a significant part of the medical care had been provided for a long time. The developers expected that the centralization would shorten the patients’ transfer, reduce the operation costs and make medical care more efficient.

Centralization could only be implemented in a new building. The structure of the Vasvári Pál Street location was established during the developments in the 1970s and 1980s. Its back­bone is the two storey corridor starting at the main entrance building on Vasvári Pál Street, connecting the vertical communication blocks of every other building. The architects adjusted the new (basement + ground floor + six storeys) H-shaped building to the above-mentioned structure, like the missing piece of a puzzle. As a result, the space of the connecting corridor opened up and became a two-level glass-roofed aula. The rooms of radiotherapy and isotope diagnostics are located in the basement of the building, together with the other service and mechanical rooms. The new critical care unit – lacking from the hospital so far – and the outpatient units of the hospital departments are located on the ground floor and part of the first floor. The first floor also accommodates the hospital’s neonatal and paediatric intensive care unit. The paediatric, inter­nal medicine, neurology, cardiology, oncology and pulmonology departments are located on the 2nd to the 5th floors with a total of 430 beds (1-2-3-bed patient rooms with bathroom). The 6th floor is for the doctors and the mechanical rooms.

The surrounding hospital pavilions have plain concrete ele­vations and the neighbouring high-rise residential buildings are built of mostly grey concrete blocks, too. The new parallel blocks fitted into this system are medium grey, but the connecting corridors and wings perpendicular to them are faced with more cheerful, yellowish ceramic tiles of a warmer hue. The buildings are decorated with vibrant and cheerful coloured stripes in order to dissolve the grey monotony and the rigid perpendicularity, as well as the anxiety of the patients and the doctors in their physical and mental struggle every day.

There are not many spots from where the huge mass of the new block, constructed in the middle of the hospital complex, is visible as a whole, but looking out of the rooms of the older wings and the new building, one can catch a glimpse of various colours, suggesting different feelings from the various viewpoints. Only the front elevation of the H-shaped building, facing the spacious garden, has a large painting with four colours, adding more colours to the environment of natural vegetation in every season.

 

 

share