Szent Pantaleon Hospital – Surgery and Diagnostic Wing

Location: Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4–6.

Built: 2015

Senior architects: BORDÁCS László, HAVRÁN Judit

Interior designer: KERECSÉNYI Zsuzsa

 

The hospital building was originally designed by Zoltán Farkasdy in 1965. The building of a new technology block started in 2000 when a preliminary design was prepared for the extension of the existing building. Design work continued in 2010, when the European Union provided funding for the development. The hospital is located near the Danube, so the direction of the extension was defined by river wall protection regulations. In consequence, the new block could be connected to the existing one only in one direction, at the end wall of the main entrance wing of the existing building. However, it presented serious complications, since the floor height requirement of the functions to be accomodated in the new building exceeded the floor heights of the existing building. In order to solve this problem, the two buildings were joined through a new vertical communication hub and the landings of the staircase and the two way elevators eliminated the difficulties.

The hospital was built in the 1960s with operating rooms connected to each department, according to the requirements of that time. In this case, the developer intended to centralize the operating theatres, grouping them with two which are required to be closely located to the operating rooms in modern hospital care. Therefore, the intensive care unit and the central sterilizer were transferred to the new building. The basis of modern hospital care is the immediate reception of patients through a single gate. It had been partly established earlier in the basement of the old building, funded by another program, but only in an inadequate area owing to the existing conditions. The reception was also enlarged, partly in the new wing. The new diagnostic imaging unit (CT, X-ray, ultrasound) is dir­ectly connected to the reception area. The front elevation of the new building resembles the old building with its architectural openings. The mounted ceramic tile cladding also evokes the original fixed cladding.

 

 

share