DVTK Futballstadion, Diósgyőr

Helyszín: 3533 Miskolc, Andrássy Gyula u. 61.

Átadás éve: 2018

Építész: POTTYONDY Péter

Építész munkatársak: POTTYONDY Bence, KISS Ádám, ÁTS-LESKÓ Zsuzsanna, TÓTH Balázs, JEBUDENSZKI Kristóf

Alapterület: 17 500 m2

Alapvetés volt, hogy nyitottságot sugalló, befogadó stadion szülessen. Kerülni akartuk a kortárs stadionépítészetben gyakori, kívülről burkolt, befelé forduló szerkesztést, egyszerű, archetipikus elemekből építkező, áttekinthető stadiont kívántunk létrehozni. A tervezett épülettömeg a lelátókehelyből, az azt lefedő pillangótetőből és három funkcionális épületegységből áll. Ezek együttes, nyitott tömege szinte szívja a lelátóra az épülethez érkezőket.

Tovább

Miskolc új labdarúgó-stadionja állami beruházásként valósult meg. A szurkolók által szeretett helyszín a várost övező hegyek lábánál, kertvárosias beépítés és egy felhagyott iparterület határán fekszik. Az új stadion a városvezetés által tervezett rozsdaövezeti revitalizáció egyik első, a folytatásnak irányt adó lépése. A tervezés kezdetén hat különböző koncepciót mutatunk be a megrendelőknek; az egyesületnek, a városnak és a szurkolók képviselőinek. A koncepciótervek alapján az 1939 óta álló régi stadion teljes elbontásáról döntöttek a megrendelők, és az elfogadott koncepcióterv alapján születtek meg az építéshez szükséges, további tervek. A korábbinál lényegesen nagyobb területű, új stadion közelebb került az előtte elhaladó, városi főútvonalhoz. A pályáig belátást engedő, alulról kehelyszerűen nyitott épületszerkesztésnek köszönhetően a főútvonal és a stadion között új, lépcsőkkel, csapatlogóval, padokkal, sörözőteraszokkal tagolt, részben fedett gyalogos tér jött létre. A másik három oldalt feltáró utak, parkolók övezik.

A kelyhet formázó stadion város és környezete felé kinyíló tömege a zöld gyep réseken feltűnő látványával vonzza magához az érkező szurkolókat. A karcsú vasbeton pilonokkal alátámasztott lelátó, és a markánsan kinyúló pillangótető kettős tömege a viszonylag nagy méretei ellenére, könnyed, lebegő hatásúvá válik a köztük húzódó árnyéksávok miatt. A mindent borító, terpesztett alumíniumlemez egyszerű, geometrikus formákba foglalja a stadiont alkotó vasbeton- és acélelemeket.
A 14 680 férőhelyes futballstadion előtt lépcsőkkel, rámpákkal tagolt tér fogadja a szurkolókat. A stadion négy sarkára kerültek a beléptetési pontok, a lelátó alatt mosdók és büfék sora húzódik. A stadion körül három, funkciói szerinti részre tagoltan épült meg a 7 360 m2 alapterületű kiszolgálóépület.
Az északi, a város felé forduló oldalon a szurkolókat mindennap kiszolgáló söröző és az ajándékbolt, nyugaton a mérkőzésekhez, rendezvényekhez tartozó öltözők, rendezvénytermek, irodák, és VIP-helyiségek találhatóak. Délen az üzemeltetés egységei és a vendégszurkolókat fogadó épületrészek kaptak helyet.
A stadiont a különböző fogyatékkal élő emberek önállóan, vagy képzett segítők közreműködésével használhatják. Az épület racionális akadálymentesítési megoldásokkal úgy képes érzékenyen reagálni a látogatók általános és speciális igényeire, hogy közben egyértelműen elválaszthatóak maradnak az eltérő funkciójú forgalmak, és érvényesülnek a biztonsági szempontok.

 

Megosztás