DVTK Futballstadion, Diósgyőr

Építész: POTTYONDY Péter

Tervezési alapvetés volt, hogy nyitottságot sugalló, befogadó stadion szülessen. Kerülni akartuk a kortárs stadionépítészetben gyakori, kívülről burkolt, befelé forduló szerkesztést, helyette egyszerű, archetipikus elemekből építkező, áttekinthető stadiont kívántunk létrehozni. A tervezett épülettömeg a lelátókehelyből, az azt lefedő pillangótetőből és három funkcionális épületegységből áll. Ezek együttes, nyitott tömege szinte szívja a lelátóra az épülethez érkezőket.

Tovább

 

Miskolc új labdarúgó-stadionja állami beruházásban valósult meg. A szurkolók által szeretett helyszín a várost övező hegyek lábánál, kertvárosias beépítés és egy felhagyott iparterület határán fekszik. Az új stadion a városvezetés által tervezett rozsdaövezeti revitalizáció egyik első, a folytatásnak irányt adó lépése.  A tervezés kezdetén hat különböző koncepcióváltozatot mutatunk be a megrendelőknek; az egyesületnek, a városnak és a szurkolók képviselőinek. A koncepció tervek alapján az építési helyen 1939 óta álló régi stadion teljes elbontásáról döntött a megrendelő. Az elfogadott koncepcióterv alapján születtek meg az építéshez szükséges, további tervek. A korábbinál lényegesen nagyobb területű, új stadion közelebb került az előtte elhaladó, városi főútvonalhoz. A pályáig belátást engedő, alulról kehelyszerűen nyitott épületszerkesztésnek köszönhetően a főútvonal és a stadion között új, lépcsőkkel, csapatlogóval, padokkal, sörözőteraszokkal tagolt, részben fedett gyalogos tér jött létre. A másik három oldalt feltáró utak, parkolók övezik.

A kelyhet formázó stadion város és környezete felé kinyíló tömege a zöld gyep réseken feltűnő látványával vonzza magához az érkező szurkolókat. A karcsú vasbeton pilonokkal alátámasztott lelátó és a markánsan kinyúló pillangótető kettős tömege, viszonylag nagy méretei ellenére, könnyed, lebegő hatásúvá válik a köztük húzódó árnyéksávok miatt. A mindent borító, terpesztett alumíniumlemez egyszerű, geometrikus formákba foglalja a stadiont alkotó vasbeton- és acél elemeket. A 14.680 férőhelyes futballstadion előtt lépcsőkkel, rámpákkal tagolt tér fogadja a szurkolókat. A stadion négy sarkára kerültek a beléptetési pontok, a lelátó alatt mosdók és büfék sora húzódik. A stadion körül három, funkció szerint elkülönített részre osztva épült meg a 7.360 m2 alapterületű kiszolgálóépület. Az északi, a város felé forduló oldalon a szurkolókat mindennap kiszolgáló söröző és az ajándékbolt, nyugaton a mérkőzésekhez, rendezvényekhez tartozó öltözők, rendezvénytermek, irodák, és VIP-helyiségek találhatók. Délen az üzemeltetés egységei és a vendégszurkolókat fogadó épületrészek kaptak helyet. A stadion a különböző fogyatékkal élő emberek önállóan, vagy képzett segítők közreműködésével használhatják. Az épület a racionális akadálymentesítési megoldásokkal úgy képes érzékenyen reagálni a látogatók általános és speciális igényeire, hogy közben egyértelműen elválaszthatók maradnak az eltérő funkciójú forgalmak, érvényesülnek a stadionbiztonsági szempontok.

A helyiek által gyakran Csillagrombolónak becézett stadiont az IAKS sport- és szabadidős létesítmények nemzetközi szervezetének zsűrije ezüstplakettel díjazta. Figyelemre méltó, hogy baba-mama szobák és szurkolói raktár is van a stadionban, ráadásul a szurkolói kocsma a pályára néz, és átjárást biztosít a látogatóknak a stadionba azokon a napokon, amikor nincs meccs. Az épület előtti közösségi térre közös meccsnézéseket lehet szervezni, ami különösen akkor vonzó program, amikor idegenben játszik a csapat. A lelátók kialakítása során szempont volt, hogy az arénahatás maximális legyen, a hang bent maradjon és felerősödjön, ezért a tető ezt elősegítő, különleges bevonatot kapott.

Helyszín: Miskolc, Andrássy Gyula u. 61.

Átadás éve: 2018

Alapterület: 17 500 m2

Építész: POTTYONDY Péter

Építész munkatársak: POTTYONDY Bence, KISS Ádám, ÁTS-LESKÓ Zsuzsanna, TÓTH Balázs, JEBUDENSZKI Kristóf

Épületgépészet: SZAKÁL Szilárd, RÉTI János, ANTALÓCZI Zoltán

Épületvillamosság: MÁRAMAROSI András, RITZL András

 

Statika: Hegedűs Péter (Hegedűs és Mizere Kft.)

Környezet: Pottyondy Flóra, Liziczai Sándor (Park Terv Stúdió Kft)

Belsőépítészet: Barna Gyula, Döbröntei Nóra (Interioor One Kft)

Épületszerkezet: Pataky Rita, Áts Árpád (Pataky és Horváth Építész Iroda Kft.)

Tűzvédelem: Dr. Takács Lajos, Rauscher Judit (Takács-Tetra Kft.)

Közlekedés, közmű: Kocsis Mónika, Varga Anita, Koppány Péter (InfraPlan Zrt.)

Konyhatechnológia: Kauser Tibor (Liget Építész és Mérnök Iroda)

Pályatechnológia: Siffel Gábor (E-Sports Kft.)

 

 

Megosztás