DVTK Football Stadium, Diósgyőr

Location: 3533 Miskolc, Andrássy Gyula u. 61.

Built: 2018

Architect: POTTYONDY Péter

Associate architects: POTTYONDY Bence, KISS Ádám, ÁTS-LESKÓ Zsuzsanna, TÓTH Balázs, JEBUDENSZKI Kristóf

Area: 17 500 m2

Our basic design concept was to create an open, receptive stadium. We tried to avoid those constructions, often seen in contemporary architecture, which are facing inward, fully covered from the outside. We wanted to design a straightforward stadium out of simple, archetypal elements. The stadium consists of the chalice-like grandstand, the butterfly roof above it and three service buildings. Their joint, open mass attracts the visitors to the grandstand.

Read more

The new football stadium of Miskolc, largest town in Northern Hungary, has been a state funded project. The site, well loved by the football fans, is located at the foot of the hills surrounding the town, on the border of a suburb and an abandoned industrial area. The new stadium is one of the first, directive steps towards the rust belt revitalization, proposed by the city administration. At the beginning of the design period, six different concept designs were presented to the client, the sports club, the municipality and the fan club. Based on these designs, the client decided to have the existing stadium, built in 1939, totally demolished.

The further designs of the new stadium were based on the approved version of the concept design. The new stadium, much larger than its predecessor, is closer to the arterial street bordering the plot. There is a new, partly covered, public pedestrian area between the arterial street and the stadium, providing a view of the playing field owing to the chalice-shaped open construction of the building. This open space is divided by steps, team logo, benches and brasserie terraces. The other three sides of the stadium are surrounded by access roads and parking areas.
The chalice-shaped mass of the stadium opens up towards its surroundings and attracts the approaching spectators with glimpses of the green grass visible through slits. The double mass of the grandstand, supported by slender reinforced concrete pylons, and the pronouncedly overhanging butterfly roof give a graceful, floating impression despite their size, owing to the strips of shadow between them.
The expanded aluminum plate facing, used everywhere, create simple, geometrical forms of the reinforced concrete and steel structural elements. There is a large square in front of the new stadium for 14.680 spectators, divided by stairs and ramps. Entry points are located at the four corners of the building. There are rows of toilets and cafeterias under the grandstand. The service building of 7.360 sqm area built around the stadium is divided into three parts according to function. On the northern side, facing the town is a brasserie, open every day, and a gift shop. The western side accomodates the changing rooms, event halls, offices and VIP rooms.
There are building management rooms and areas for the guest fans on the southern side. The stadium can be used by disabled persons either alone or with the help of a trained helper. The building, with its rational solutions for accessibility can fulfil the general and also the special needs of its visitors, nevertheless the different functional circulation routes remain separated and stadium security prevails.

 

share