Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpont

Helyszín: Budapest VIII., Diószeghy Sámuel utca

Átadás éve: 2018

Építész, vezető tervező: SKARDELLI György

Építész munkatársak: BORBÉLY András, CSÍZY László, KELEMEN Bálint, FARKAS Dániel, MOLNÁR Tibor, VANNAY Miklós, KOVÁCS Orsolya, VARGA Éva Sára, VIDA Bálint

Alapterület: 17 600 m2

A Ludovika klasszicista épületéhez méltó, feszes, logikus szerkesztésű, zöldbe ágyazott épületet terveztünk. Az új Sportközpont legfontosabb jellemzője, hogy fogadótérré bővülő hasítéka jelöli ki az Orczy-kert keleti oldalának új főbejáratát.

Tovább

A Ludovika Campus projekt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megvalósítása életre keltette a környező, látens állapotban lévő történeti városrészt. Izgalmas építészeti feladat volt a régit és az újat úgy párosítani, hogy az méltó legyen a 140 éves intézmény tartalmi és formai örökségéhez.
Az új Campuson belül épült meg a Sportközpont, a mellette álló Lőtérépület és a szabadtéri sportpályák. A Lőtér mögött kialakítottunk egy szigorú rend szerint felépített akadálypályát és mellette, a park felé, egy szabadtéri sportterületet, futópályával, kosárlabdapályákkal, teniszpályákkal és egy kispályás labdarúgópályával. A területen már ott álló épületből Hallgatói Központ lett kialakítva.

A Sportközpont felépítését tekintve meglehetősen tiszta térrendszerű. Két alapvető funkciót lát el: sportcsarnok és uszoda egyszerre. Fontos szempont volt, hogy az épület minél szélesebb körű használatára nyíljon lehetőség, ezért minden teremsportághoz biztosítottuk a szükséges feltételeket. Az uszodában egy 25 méteres medence és egy tanmedence kapott helyet.
A két meghatározó térrészt, a száraz és a vizes funkciót, egyetlen épületbe foglaltuk úgy, hogy ez a nagyméretű épület egy nagy hasábként jelenik meg az Orczy-kert keleti szélén. A hasábot harmadoló pontjában áthatja a külső tér, egyértelműen megjelenítve a tömegben az uszoda és sportcsarnok kettősségét. Ez az áthatás egyúttal egy hatalmas kapuzatot is létrehoz: a Ludovika Campus keleti, Diószeghy út felőli bejáratát. Az így létrejött Fórum egy izgalmas tér, ami elválasztja és egyúttal össze is köti az uszodát a sportcsarnokkal. Innen nyílnak a két épületrész különböző bejáratai, itt lehet jegyet váltani, itt van büfé terasszal és itt található néhány üzlet is. Ez a fedett-nyitott tér az egyik szimbolikus és tényleges kapuja az Orczy-kertnek, aki végigsétál a Diószeghy utcán, az belát a parkba a 20 méter széles, 5 méter magas, épített keretű nyíláson keresztül. Az épület szerkesztését alapvetően befolyásolta az épített környezet – a műemlék Ludovika épületének hűvös, szigorú méltósága, valamint a külső karakterét meghatározó természetes környezet, az Orczy-kert növényzetének burjánzó szertelensége. A kemény, hasábszerkesztésű tömeg üveg héjazatán absztrakt növényornamentika reflektál a dús vegetációra, nappal viszont ténylegesen is tükröződnek rajta a park hatalmas fái. Az esti órákban pedig az épület világító testként jelenik meg a facsoportok foltszerű kitakarásában.

 

 

Megosztás