Puskás Aréna

Építészeti koncepciónk középpontjában az értékek tovább örökítése állt. Budapest egyik szimbolikus épülete született újjá, az új stadion pontosan a régi Népstadion helyén épült. Ez Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű, legkorszerűbb multifunkcionális élményarénája, ami megfelel a XXI. század minden követelményének, ugyanakkor megőrzi az ikonikus régi épület fontos stílusjegyeit. A Puskás Aréna 2019-ben elnyerte az Év stadionja címét a Stadium Database közönségszavazásán.

Tovább

Nagyon fontos tervezési szempont volt, hogy az új stadion pontosan oda kerüljön, ahol a régi állt. Az emberek megszokták a Népstadion látványát – ami mélyen beágyazódott a város szövetébe – és jól ismerték a megközelítési útvonalakat is. A stadion egy nagyon erős, tengelyes elrendezésű mikro-városszerkezeti együttes része: Puskás Aréna, Szoborpark és Budapest Sportaréna. Az új létesítménynek át kellett vennie a régi szerepét, jelentőségét a város életében, városképi megjelenésében.
A folytonosság megteremtése tehát alapvető cél volt, közvetlen kapcsolatot teremtettük a régi és az új között. Olyan épületet kellett tervezni, ami méltó erre a fontos szerepre, és annyira egyedi, hogy az új Nemzeti Stadionná válhat. Építészeti koncepciónk az volt, hogy tervezünk egy teljesen új épületet, amibe bizonyos, arra érdemes részeket átmentünk a régiből. Ezzel létrehoztuk a régi és az új sajátos, koherens ötvözetét, ami az idősek számára megidézi az egykori, legendás épületet, a fiataloknak pedig egy egységes új arcot mutat.A Puskás Aréna építészeti megformálása, látványa a Népstadiont idézi; a karakteres vasbeton pilonoknak, és homlokzatukon áttört mintázatnak köszönhetően az újban könnyű meglátni a régit. A kapuk és a pilonok közötti homlokzatfelületeket rozsdamentes acélszerkezet tölti ki, az ezt borító, íves vonalú, áttört fém „hártya” árnyékol, és szerepe van az esti díszvilágításban is. A Puskás Aréna labdarúgó-mérkőzésen több, mint 67 000, koncert esetén pedig több, mint 78 000 fő befogadására alkalmas.
A lelátók szintben három részre vannak osztva. Az összesen 4000 fős VIP-terület terei a különféle rendezvények – például konferenciák, bankettek, esküvők – szempontjainak megfelelően, rugalmasan alakíthatók.
Ezen belül kialakításra került 88 Skybox, azaz 12–60 férőhelyes, exkluzív kiszolgálást biztosító páholy is, a médiatribün pedig a felső karéjban található. A lelátókat körben 90 méter kinyúlású, konzolos tető fedi, belső harmadán átlátszó, polikarbonát borítással.
A játéktér 105×68 m méretű, speciális füves pálya. A megőrzött, felújított és továbbépített, úgynevezett toronyépületben múzeum kapott helyet.
Természetesen az egész létesítmény minden szempontból akadálymentes és megfelel a változatos funkciókból fakadó összes elvárásnak. A stadion teljesíti az UEFA IV-es kategóriájának követelményeit, tehát alkalmas Bajnokok Ligája, és Európa Liga döntők megrendezésére is.

Helyszín: Budapest

Átadás éve: 2019

Építész, vezető tervező: SKARDELLI György

Alapterület: 208 000 m2

 

 

 

Megosztás