Puskás Aréna

Helyszín: Budapest, XIV. kerület, Istvánmezei út 3-5.

Átadás éve: 2019

Építész, vezető tervező: SKARDELLI György

 

Az értékek tovább örökítése állt a tervezési koncepció középpontjában. Budapest egyik szimbolikus épülete, az egykori Népstadion született újjá. Az új Puskás Aréna Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű, legkorszerűbb multifunkcionális élményarénája, megfelel a 21. század követelményeinek, megőrizve a magyarok számára ikonikus régi épület fontos részleteit és emlékképét. A Puskás Aréna 2019-ben elnyerte az Év stadionja címét a Stadium Database honlapján tartott közönségszavazáson.

 

 

Az Aréna építészeti megformálása, látványa a Népstadiont idézi, a karakteres pilonoknak és az azokat borító betoncsipkéjének köszönhetően az újban könnyű meglátni a régit, melyet tovább erősít a lelátók közlekedési rendszere, a lépcsőtornyok és a tágas alsó körüljáró szint. A Népstadion elbontott betonját beépítették az aréna alapszerkezetébe és falaiba, így a legendás létesítmény és minden ahhoz kötődő szép emlék is tovább él. A megújuló toronyépületben múzeum, a Puskás Kiállítási Központ kapott helyet.

A Puskás Aréna labdarúgó mérkőzésen 67 ezer, koncerten pedig 78 ezer fő befogadására alkalmas. A VIP-terület négyezer fős, a terek az igényeknek megfelelően személyre szabhatók, bennük különféle rendezvényeket (konferenciát, bankettet, esküvőt) is lehet rendezni. 88 skybox, azaz 12–60 férőhelyes páholy is készült, mindegyikhez exkluzív kiszolgálás tartozik.
A Puskás Aréna teljes-körűen megfelel a kor elvárásainak, teljesíti az UEFA legmagasabb stadion kategóriájának követelményeit. Ennek megfelelően alkalmas Bajnokok Ligája- és Európa-liga-döntő megrendezésére is. A munkálatok három éven keresztül összesen tizenötezer embernek adtak munkát.

 

Megosztás