Puskás Aréna

Építész: SKARDELLI György

Építészeti koncepciónk középpontjában az értékek tovább örökítése állt. Budapest egyik szimbolikus épülete született újjá, az új stadion pontosan a régi Népstadion helyén épült. Ez Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű, legkorszerűbb multifunkcionális élményarénája, amely megfelel a XXI. század minden követelményének, ugyanakkor megőrzi a magyarok számára ikonikus régi épület fontos stílusjegyeit. A Puskás Aréna 2019-ben elnyerte az Év stadionja címét a Stadium Database közönségszavazásán.

Tovább

Nagyon fontos tervezési szempont volt, hogy az új stadion pontosan oda kerüljön, ahol a régi állt. Az emberek megszokták a Népstadion látványát a városképben, beágyazódását a városszövetbe és jól ismerték a megközelítési útvonalakat is. A stadion egy nagyon erős, tengelyes elrendezésű mikro-városszerkezeti együttes része: Puskás Aréna, Szoborpark és Budapest Sportaréna. Az új létesítménynek át kellett vennie a régi szerepét, jelentőségét a város életében, városképi megjelenésében. A folytonosság megteremtése alapvető cél volt, folytonosság a régi és az új között. Olyan épületet kellett tervezni, amely méltó erre a fontos szerepre, és annyira egyedi, hogy az új Nemzeti Stadionná válhat. Építészeti koncepciónk az volt, hogy tervezünk egy teljesen új épületet, amibe bizonyos, arra érdemes részeket átmentünk a régiből. Ezzel létrehozzuk a régi és az új sajátos, koherens ötvözetét, amely az idősek számára megidézi az egykori, legendás épületet, a fiataloknak pedig egy egységes új arcot mutat.

Az Aréna építészeti megformálása, látványa a Népstadiont idézi; a karakteres vasbeton pilonoknak és homlokzatukon az áttört mintázatnak köszönhetően az újban könnyű meglátni a régit. A kapuk és a pilonok közötti homlokzatfelületeket rozsdamentes acélszerkezet tölti ki, az ezt borító, íves vonalú, áttört fém „hártya” árnyékol, ugyanakkor szerepe van az esti díszvilágításban is. A Puskás Aréna labdarúgó-mérkőzésen több, mint 67 000, koncert esetén pedig több, mint 78 000 fő befogadására alkalmas. A lelátók szintben három részre vannak osztva. Az összesen 4 000 fős VIP-terület terei a különféle rendezvények – konferenciák, bankettek, esküvők – igényeinek megfelelően alakíthatók. A területen belül kialakításra került 88 Skybox, azaz 12–60 férőhelyes, exkluzív kiszolgálást biztosító páholy is. A médiatribün a felső karéjban található. A lelátókat körben 90 méter kinyúlású, konzolos tető fedi, belső harmadán átlátszó, polikarbonát borítással. A játéktér 105×68 m méretű, speciális füves pálya. A megőrzött, felújított és továbbépített, úgynevezett toronyépületben múzeum kap helyet. Az egész létesítmény akadálymentes, a különböző fogyatékkal élő emberek önállóan, vagy képzett segítők közreműködésével használhatják. A stadion teljesíti az UEFA IV-es kategóriájának követelményeit, tehát alkalmas Bajnokok Ligája és Európa Liga döntők megrendezésére is.

Az aréna különlegessége, hogy a labdarúgópálya ugyanott helyezkedik el, ahol a régi stadionban volt. De nemcsak így él tovább a régi az újban, a Népstadion elbontott betonszerkezetét ledarálták és beépítették az új szerkezetekbe. Az 50 méter magas, 316 méter hosszú épülethez szükség volt még 130.000 köbméter betonra, 19.000 tonna betonacélra, 12.000 tonna acélszerkezetre, és a különleges látványbeton-elemekhez két telepített betonkeverőgyár készített napi 1500 köbméter ömlesztett anyagot.

Helyszín: Budapest
Átadás éve: 2019
Építész: SKARDELLI György
Statikus: GURUBI Imre
Alapterület: 208 000 m2

 

 

 

Megosztás