A Puskás Aréna lett Az Év Stadionja!

2020. március 24.

A Puskás Aréna nyerte a 2019-es Év Stadionja címet a Stadium Database honlapján tartott közönségszavazáson. A több mint 30 000 szavazó közel fele a hazai sportlétesítményre is szavazott, melynek köszönhetően a bajnokok arénája az arénák bajnoka lett.

Tovább

A világ élvonalába tartozó, futballarénákkal foglalkozó Stadium Database nevű tematikus oldal – www.stadiumdb.com – február közepén hirdette meg a versenyt a 2019-ben átadott legszebb sportlétesítmények számára. A részvételi feltételek szigorúak, de egyértelműek voltak: a listára kizárólag a 2019-ben átadott, legalább 10 ezer néző befogadására alkalmas arénák kerülhettek fel. A díjat két kategóriában hirdették meg: egyrészt egy szakmai zsűri 3 ismérv – szerkezeti felépítés, funkcionalitás és innováció – alapján választott győztest (ebben a kategóriában a Japán Nemzeti Stadion után a Puskás Aréna megosztott második helyezett lett), másrészt a nagyközönség március 15-ig leadott szavazatai döntötték el, melyik sportlétesítmény a legvonzóbb.

 

Az internetes lap olvasói 19 ország 21 stadionjára szavazhattak. A végső döntőbe 5 létesítmény került be: a Puskás Aréna mellett a Tottenham Hotspur és a Dynamo Moszkva stadionja, a katari Al-Wakrah és a dunaszerdahelyi MOL Aréna. A világ 127 országából érkeztek voksok. A Stadium Database adatai szerint a Puskás Aréna minden második szavazótól kapott jelölést, és az első napokat kivéve mindvégig az első helyen állt, míg végül torony magasan, 57 613 ponttal zárt.

 

A XXI. század kihívásainak maximálisan eleget tevő épület már eddig is tarolt a legtöbb szakmai fórumon. A közelmúltban Kossuth-díjjal kitüntetett tervező, Skardelli György azt nyilatkozta a Puskás Arénáról: „Annak drukkolok, hogy szeressék az emberek, legalább annyira szeressék, mint a régi épületet.” A kimagaslóan aktív hazai részvétel mellett sok pont érkezett Szlovákiából, Lengyelországból, Argentínából, Indonéziából, Nagy-Britanniából az USA-ból és a Fülöp-szigetekről is.  A győzelemmel pedig most egy hagyományt folytat a KÖZTI, hiszen tavaly a szintén általuk tervezett Diósgyőri DVTK Aréna érdemelte ki Az Év Stadionja elismerést.

 

További információ:
B. Nagy Erika
erika.nagy.b@sterlingcooper.hu

Megosztás