Alsóvár rekonstrukció, Füzér

Építész: SKARDELLI György, KELEMEN Bálint

A várhegyen több évtizede folyó ásatások során megtalált, faragott kapuboltozat összeállított elemeiből nőtt ki az Alsóvár terve, amely a vulkanikus hegytetőre épült, megújult várkomplexum fogadópontja lett, lenyűgöző természeti környezetbe ágyazva.

Tovább

A XIII. század elején épített füzéri vár egyike Magyarország legkorábbi várainak. A Füzér közelében, egy vulkanikus eredetű hegyen épült, évszázadokon át omladozó épületegyüttes restaurálása az 1990-es években kezdődött meg. A vár 2014 és 2016 között jelentős felújításon esett át, ekkor megújult a Felsővár várkápolnája, palotaszárnya és alsó bástyája, valamint felépült az úgynevezett Alsóvár. Régészeti és építéstörténeti kutatások eredményeit hasznosítva, rekonstruktív módon újraépült az Alsóvár kapuzata és a középkori, megerősített alapokon felépült az új várfala. Ezzel az Alsóvár újra a Felsővár kapujává, a felvezető út kiindulópontjává vált. Az érkező vendégek egy erdei úton jutnak fel a faluból az Alsóvár működő felvonóhidas kapujához. A várfalon belül a Fogadóépület szolgálja a látogatók kényelmét, információt és belépőt kínáló pulttal, egy kisebb bemutató résszel, mosdóval. A várfal belső oldalán húzódó gyilokjárón a látogatók végig tudnak sétálni a kapuzat felett, és annak folytatásaként a Fogadóépület galériáján is. Az út végén eljutnak az alsóvár végében lévő Gerendás-pincéig, amely a hegykúp körül körbefutó, és a Felsővárhoz is felvezető Sziklagyep Látogatóösvény (tervezője Radványi György DLA – Ulyssys Kft.) kiindulási pontja és kiállítótere.

Az anyaghasználat alapvető eleme – csakúgy, mint a középkori felsővár esetében is – a helyben található andezitkő és a masszív fa. Az andezit a várfal és a várudvar burkolatának meghatározó anyaga, a vörösfenyő és a tölgyfa, mint erős gerendázatból összeállított szerkezet és bútorzat, megjelenik mind a belső, mind a külső térben. A tetőszerkezet héjazata kettős szegezett, kőpalafedés. Az eredeti várfal megtartása érdekében a hosszoldali várfalat a terepszint alatt takartan futó, merevbetétes mikrocölöpökön nyugvó és hátrahorgonyzott vasbeton fejgerenda támasztja meg. Ezzel a megoldással lehetőség nyílt az eredeti várfal és várfalalapozás in situ megóvására, és így a felmenő falak eredeti alapokon és eredeti helyen történő felépítésére. A XVII. századi várleltárakban csak szűkszavúan említett kétszárnyú kapu faragott kövei szinte hiánytalanul előkerültek a szárazárok omladékából, ezeket 333 év elteltével Kovács István kőrestaurátor állította újra. Az ő további elméleti rekonstrukciós kutatásai alapján, az eredeti andezitkövek felhasználásával készült el a várfalba visszaépített impozáns méretű, félköríves kőkeret. A turistafogadás korunkhoz köthető funkcióját kortárs épületrész tölti be, amely természetes építőanyagaival ugyanazt a hangulatot biztosítja, mint a korabeli Alsóvár, ez lett a várkomplexum fogadópontja, masszív, karakteres elővédműve.

A megújult füzéri vár, ahol 1526-ban a magyar Szent Koronát őrizték, népszerű turisztikai célpont, az Országos Kéktúra útvonala is elhalad erre. Az alsóvár nemzetközi viszonylatban is számottevő érdekessége, hogy 90%-ban kerekesszékkel is bejárható. Miután kocsiút soha nem vezetett fel a várba, a meredek domboldal és az időjárási viszontagságok rendkívül megnehezítették a kivitelezők munkáját, akik főleg kézi erővel dolgoztak.

Helyszín: Füzér
Átadás éve: 2016
Építész: SKARDELLI György, KELEMEN Bálint
Alapterület: 274 m2

 
 

Megosztás