Budapart BRD jelű lakóépület

Építész: TIMA Zoltán

Az épület Budapest XI. kerületében, a Kopaszi gát melletti, a Property Market Kft. fejlesztésében megvalósuló, mintegy 50 hektár nagyságú Budapart fejlesztési terület kiemelt helyén, közvetlenül az Lágymányosi-öböl mellett található.

Tovább

A 114 lakásos, három mélygarázs szinttel rendelkező, földszint + 5, illetve földszint + 16 emeletes lakóépület karakterét a 60 méter magas torony és az alacsonyabb épületrész monolitikus megjelenése határozza meg. Az egységességet a földszint feletti szinteken a teljes épület körül körbefutó erkélysáv előtti második homlokzati héj biztosítja.

Az épület belső funkcionális rendszere racionálisan tiszta és átlátható: a torony-, illetve az alacsonyabb épület részben kialakított egy-egy függőleges közlekedő blokk biztosítja a lakások megközelítését. A földszinten található kereskedelmi területek bejáratai az épület nyugati oldalán, a fő gyalogos forgalmú utcák és a központi tér felé nyílnak. Az épület keleti oldalán egy fitnesz-központ helyezkedik el, amelynek közönségforgalmi bejárata az Öböl felől nyílik, míg a személyzeti/gazdasági megközelítése a nyugati oldali mélygarázs behajtó felől biztosított.

A közlekedő blokkok telepítési koncepciójának megfelelően a lakóház két külön bejárattal és hozzájuk tartozó egy-egy lobbyval rendelkezik. A három mélygarázs szinten összesen 164 parkolóhely található. A mélygarázs szinteken a közlekedő magok körüli, illetve a rámpa melletti területeken lettek kialakítva a lakásokhoz tartozó saját tárolók.

A tervezési programnak megfelelően a kisebb lakások a nyugati, míg a nagyobb lakások az értékesebb, öböl irányába néző keleti oldalon helyezkednek el. Az 1-5. lakószinteken szintenként 14 lakás, míg a 6. szinttől kezdve a toronyban szintenként 4 lakás található. A páros emeletszámú szinteken, a torony északkeleti sarkában az épület tömegébe való beharapással egy nagyobb terasz bővület jött létre. A legfelső 16. szinten ez a beharapás a torony délkeleti sarkában is megismétlődik. A 16 lakószinten összesen 114 lakás található.

A racionális, tiszta alaprajzi szerkesztési elvek a homlokzati rendszer kialakításában is megmutatkoznak: az 1 méter széles raszterben kialakított, parapet nélküli üvegfelületekkel rendelkező, barnásszürke vakolt felületű külső fal elé épített mély erkélysáv elé második héjként egy fehér színű, perforált lemezburkolatú árnyékoló panel kerül. A külső héj 50 centiméteres szigorú raszterét az elem random elhelyezése, illetve bizonyos helyeken való duplázása lazítja. Ezt a laposvasakból hegesztett, sárga színű teraszelválasztók tovább oldják. Az erkélykorlátok anyaghasználata erősíti a homlokzati struktúrát: a szinte láthatatlan üvegkorlátok nem konkurálnak az árnyékoló panelekkel.

Helyszín: Budapest XI., Bíró László József körút 4.

Átadás éve: 2020

Projektvezető építész: TÖLGYESI Kaplony

Építész munkatársak:  GÖNCZÖL Zsófia, BODA István, BAKOS Dávid, DOMJÁN Éva, NAGY Marianna, SKRABÁK Zoltán

Megosztás